Το γνωστό στις ΗΠΑ τζάγκουαρ Ελ Χέφε, που σημαίνει «αφεντικό» εντοπίστηκε στο Μεξικό. Κατάφερε να περάσει το τείχος των συνόρων που διχοτομεί το φυσικό τους περιβάλλον.
Ο Ελ Χέφε, ένα τζάγκουαρ 12 ετών, που ζούσε στην Αριζόνα των ΗΠΑ, εντοπίστηκε στην πολιτεία Σορόνα του Μεξικού, όπως επιβεβαίωσαν ερευνητές. Απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από μια μεξικανική Μη Κερδοσκοπική Οοργάνωση, την Profauna, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερες από 150 κάμερες με αισθητήρες κίνησης για να παρακολουθεί την άγρια ζωή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λόγω του τεράστιου όγκου φωτογραφιών, οι ερευνητές χρειάστηκαν να φτάσει το καλοκαίρι για να κάνουν την ταυτοποίησή του Ελ Χέφε, σημειώνει η Washington Post.
Σημειωτέον τα τζάγκουαρ μπορούν να αναγνωριστούν από τις κηλίδες τους, οι οποίες χρησιμεύουν ως ένα είδος μοναδικού δακτυλικού αποτυπώματος.
Δείτε τον Ελ Χέφε να «τρυπώνει» στο Μεξικό:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Xέφε – «το αφεντικό» στα ισπανικά – είναι ένα από τα λίγα που πέρασαν από τα σύνορα που καλύπτονται από τοίχο και άλλες υποδομές για να σταματήσουν τους εμπόρους ναρκωτικών και τους μετανάστες. «Έχει ταξιδέψει από πολύ μακριά», λένε οι οικολόγοι της πρωτοβουλίας «Borderlands Linkages Initiative».
Τα σπάνια τζάγκουαρ των συνόρων
Η ικανότητα του σπάνιου τζάγκουαρ να διασχίζει τα σύνορα υποδηλώνει ότι παρά τα αυξημένα εμπόδια, υπάρχουν ακόμα ανοιχτοί διάδρομοι και αν διατηρηθούν ανοιχτοί «είναι εφικτό (να διατηρηθεί) ο πληθυσμός των τζάγκουαρ μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Μπράβο διευθυντής προγραμμάτων συντήρησης του Wildlands Network μιας από τις ομάδες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Οι περιβαλλοντολόγοι δεν γνωρίζουν πόσα τζάγκουαρ υπάρχουν στη Σιέρα Μάντρε Οξιντάλ, αλλά από τα 176 που έχουν εντοπιστεί σε διάστημα δύο δεκαετιών από το Northern Jaguar Project – μια άλλη ομάδα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία – μόνο άλλα δύο εκτός από τον «Xέφε» είναι γνωστό ότι έχουν διασχίσει τα σύνορα, δήλωσε ο Μπράβο.
Ο Χέφε έγινε διάσημος όταν φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το 2011 στα βουνά της Τούσον στην Αριζόνα, από έναν κυνηγό, ανέφερε ο Μπράβο. Ήταν περίπου 2 ετών και ένα τοπικό σχολείο του χάρισε το όνομά του. Κάμερες με αισθητήρες κίνησης που εγκαταστάθηκαν σε περιοχές διέλευσης φωτογράφησαν το τζάγκουαρ στην Αριζόνα ξανά το 2012 και το 2015.
«Τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού εμποδίζουν τις μετακινήσεις αυτών των ζώων, καθώς και της αμερικανικής αντιλόπης, της μαύρης αρκούδας και του μεξικανικού λύκου», δήλωσε ο Χουάν Μπράβο. «Οι πύργοι φωτισμού και οι δρόμοι που χρησιμοποιούνται από τη Συνοριακή Περίπολο αποτελούν επίσης πρόβλημα», πρόσθεσε.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ