Η κατάσταση στη Λιβερία είναι τραγική. Παντού βρίσκονται εγκαταλελειμμένα πτώματα. Είναι οι σοροί εκείνοι που επλήγησαν από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού. Εκατοντάδες έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με την εφημερίδα Front Page Africa.
Μάρτυρες ανέφεραν ότι πτώματα επιπλέουν σε ποταμούς ή έχουν εγκαταλειφθεί σε σπίτια, καθώς οι κάτοικοι φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τους νεκρούς αφού ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό Έμπολα.
Οι υπερπλήρεις κλινικές αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς, ενώ οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δέχονται απειλές από τους ντόπιους οι οποίοι πιστεύουν ότι ξένοι είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας βοήθειας στη Λιβερία, Κεντάλ Κοφέλντ.
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής –Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία- αποτελεί το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.
Μετά την υποχρεωτική άδεια στους δημοσίους υπαλλήλους, η πρόεδρος της Λιβερίας ανακοίνωσε και το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων που προσπαθεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημίας που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 130 ανθρώπους.
Η Σίρλιφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχυθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στόχος του οποίου είναι ο περιορισμός του ιού.
Παράλληλα, έκανε έκκληση στους κατοίκους να κάνουν το καθήκον τους στον τομέα της προσωπικής τους υγιεινής.
Καμία υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει την Παρασκευή ώστε όλες οι δημόσιες εγκαταστάσεις να «απολυμανθούν». Επίσης η Λιβεριανή πρόεδρος διέταξε το κλείσιμο των υπαίθριων αγορών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού Έμπολα για την αποφυγή «επαφής με τους νεκρούς» και τη μόλυνση του νερού.
Δύο εθελοντές της αμερικανικής οργάνωσης Σώμα Ειρήνης απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό παρακολούθηση αφού και οι δύο είχαν εκτεθεί σε έναν ασθενή ο οποίος αργότερα πέθανε από τον ιό Έμπολα.
Οι εθελοντές δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και έχουν τεθεί σε απομόνωση και παρακολούθηση. Αναμένεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ μόλις τους δοθεί άδεια να ταξιδέψουν.
Η οργάνωση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τις τρεις πληγείσες χώρες.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις 20 Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί 1.093 περιπτώσεις που εικάζεται ότι σχετίζονται με τον Έμπολα. Από τα περιστατικά αυτά 660 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Λιβερία μόνο ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 130.
Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές στη Νιγηρία αναζητούν… 30.000 ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ήρθαν σε επαφή με τον Πάτρικ Σόγερ, που πέθανε από τον ιό.
Ο Αμερικανός πήρε το αεροπλάνο από τη Λιβερία ενώ είχε προσβληθεί από τον Έμπολα και “πέταξε” στη Νιγηρία. Δεν αποκλείεται να έχει μολύνει όσους ήταν στο ίδιο αεροπλάνο μαζί του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμια ανησυχία για τον ‘Εμπολα – Φόβοι για εξάπλωση του πέρα από την Αφρική!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τραγική ειρωνεία! Πέθανε ο “ήρωας” κατά του Έμπολα από αυτή την ασθένεια
Λιβερία: Κλείνει τα σύνορα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού Έμπολα!
Λιβερία: Γιατρός μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα
Στους 603 οι νεκροί από το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική