Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

O Κιμ Γιονγκ Ουν ρίχνει στην μάχη κατά του κορονοϊού τον στρατό – Διανέμουν φάρμακα όλο το 24ωρο

O Κιμ Γιονγκ Ουν ρίχνει στην μάχη κατά του κορονοϊού τον στρατό – Διανέμουν φάρμακα όλο το 24ωρο

Στην μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού έχει μπει πλέον και ο στρατός στη Βόρεια Κορέα, καθώς έχουν καταγραφεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα «πυρετού». Μετά από εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, μέλη του Λαϊκού Στρατού κάνουν διανομές φαρμάκων για την αντιμετώπιση της covid-19. 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επιβάλει εθνικό lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας δεν είναι εμβολιασμένος. Εικόνες που κυκλοφορούν σε διεθνή ΜΜΕ δείχνουν εκατοντάδες μέλη του Λαϊκού Στρατού να έχουν μπει στη μάχη κατά της πανδημίας. 

Φορώντας τη στολή παραλλαγή τους, στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ και ξεκίνησαν να κάνουν διανομές φαρμάκων σε φαρμακεία προκειμένου αυτά να μπορούν να μείνουν ανοικτά όλο το 24ωρο.  

Δείτε φωτογραφίες:

«Ο στρατός ανέπτυξε εκτάκτως τις ισχυρές του δυνάμεις σε όλα τα φαρμακεία της πόλης της Πιονγκγιάνγκ και άρχισε να διανέμει φάρμακα στο πλαίσιο μιας υπηρεσίας που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο», ανέφερε η KCNA.

Την Δευτέρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέκρινε έντονα τις βορειοκορεατικές αρχές για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία, κυρίως για την αδυναμία τους να κρατήσουν ανοικτά τα φαρμακεία όλο το 24ωρο.

Από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν η χώρα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα covid-19, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει αναλάβει προσωπικά τη διαχείριση της μάχης ενάντια στην επιδημία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προκαλέσει «μεγάλη αναστάτωση» στη Βόρεια Κορέα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα από 1,48 εκατομμύριο κρούσματα «πυρετού» και 56 θανάτους μετά την εμφάνιση της covid-19 στη χώρα, ενώ «τουλάχιστον 663.910 άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία».

«Οι περισσότεροι πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό»

Οι βορειοκορεατικές αρχές έχουν εντείνει τις εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού και τα εργαστήρια έχουν αυξήσει την παραγωγή φαρμάκων, μετέδωσε το KCNA.

Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στην 193η θέση σε σύνολο 195 χωρών, σύμφωνα με περσινή έκθεση του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγοστές. Σύμφωνα με ειδικούς, η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση της covid-19 και δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ στον πληθυσμό της.

«Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό και δεν είναι εμβολιασμένοι, ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια φάρμακα στη χώρα και οι υποδομές υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτή την πανδημία», δήλωσε η Λίνα Γιουν ερευνήτρια που ειδικεύεται στην Κορέα στο Human Rights Watch.

Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει στη χώρα φάρμακα, εμβόλια και ιατρικό εξοπλισμό.

Μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει απαντήσει στην πρόταση της Σεούλ να της προσφέρει βοήθεια.

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σοκ-γελ, έχει υιοθετήσει πιο σκληρή στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του απέναντι στη γειτονική χώρα. Ωστόσο χθες δήλωσε ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης ότι «δεν θα διστάσει να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στον βορειοκορεατικό λαό», εφόσον τη δεχθεί.

Παρά την υγειονομική κρίση, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, η οποία είχε ανασταλεί εδώ και καιρό. Ουάσινγκτον και Σεούλ υποπτεύονται ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει πυρηνική δοκιμή, η οποία θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη μετά το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις