Το τρίχρονο αγόρι πέθανε μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του όταν η βάρκα που τους μετέφερε αναποδογύρισε λίγα λεπτά αφού είχε ξεκινήσει το ταξίδι της στο Αιγαίο για να περάσει τους πρόσφυγες από την Τουρκία και την Αλικαρνασσό στην Ελλάδα και την Κω.
Η εικόνα του νεκρού παιδιού, πεσμένου μπρούμυτα στην παραλία της Αλικαρνασσού, όπου το βρήκε ένα Τούρκος συνοριοφύλακας, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Για κάποιους ήταν η εικόνα που ώθησε στο να γίνει κάτι για τους πρόσφυγες…
Εκτός όμως από την φωτογραφία του νεκρού αγοριού, υπάρχουν κι άλλες που έχουν γράψει Ιστορία. Μάλλον, την έχουν “αποτυπώσει” και την κουβαλούν μαζί τους…
Η γυναίκα σύμβολο της 11ης Σεπτεμβρίου, η γυναίκα που επέζησε από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και όταν κατέβηκε κάτω, ο φακός του AFP την “έπιασε” γεμάτη σκόνη. Έμεινε γνωστή ως Dusty Lady.
Η δημόσια και εν ψυχρώ εκτέλεση ενός Βιετκονγκ από τον αρχηγό της αστυνομίας του Νότιου Βιετνάμ, Nguyen Ngoc. Τραβήχτηκε το 1968 στη Σαϊγκόν από τον Eddie Adams. Έγινε η φωτογραφία σύμβολο του πολέμου στο Βιετνάμ και χάρισε στον Adams το Πούλιτζερ
This iconic image shows police chief Nguyen Ngoc about to execute a Viet Cong officer on the street in Saigon pic.twitter.com/ZgMNNw0Kye
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
— Vietnam War History (@madefromvietnam) September 6, 2015
Η δολοφονία του Τζον Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963 κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Ντάλας. Ο πράκτορας Clinton Hill σκαρφαλώνει στο πίσω μέρος της προεδρικής λιμουζίνας στιγμές αφού ο JFK έχει δεχτεί τη σφαίρα στο κεφάλι.
Kennedy es impactado. El agente Clinton Hill, del Servicio Secreto, se sube al auto que avanza hacia el hospital. AP. pic.twitter.com/3MvsleXWAI
— Carlos MarínCalderín (@MarinCalderin) November 22, 2013
Πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες και ένας ναύτης υψώνουν την αμερικανική σημαία στο βουνό Suribachi της Ιβο Τζίμα. Ήταν 23 Φεβρουαρίου 1945 και η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν την παράδοση της Ιαπωνίας.
American soldiers raise flag over Iwo Jima by Joe Rosenthal (23 February 1945) pic.twitter.com/35vZltLwzz
— Photos of Change (@photosofchange) September 1, 2015
Έξι Αυγούστου 1945 και οι ΗΠΑ ρίχνουν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, σκοτώνοντας 140.000 ανθρώπους.
Ο Μπαζ Άλντριν, μέλος του πληρώματος του Απόλλο 11 στέκεται στο έδαφος του φεγγαριού, κοιτώντας τον Νιλ Άρμστρονγκ λίγο αφού έχει κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στο φεγγάρι. Ήταν 20 Ιουλίου 1969.
Η στιγμή που ο Νέλσον Μαντέλα βγαίνει από τη φυλακή σε ηλικία 71 ετών, μετά από 27 χρόνια εγκλεισμού. 2000 κόσμος ήταν εκεί για να τον αποθεώσει. Ήταν 11 Φεβρουαρίου 1990.
Από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου προσταθούσαν οι… Μπους να συλλάβουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, το κατάφεραν στις 13 Δεκεμβρίου του 2003 λίγους μήνες μετά την εισβολή του Μαρτίου. Ο άλλοτε κραταιός Σαντάμ εντοπίστηκε σε μια τρύπα κάπου στο Τικρίτ, την πόλη όπου γεννήθηκε.
Ιούλιος 1992 και η πριγκίπισσα Νταϊάνα επισκέπτεται το κέντρο για ασθενείς του AIDS London Lighthouse. Η φωτογραφία της να ανταλάσσει χειραψία με τον William Drake. Με την κίνησή της αυτή “έσπασε” κάθε ταμπού και έκανε ένα βήμα για να σταματήσει η προκατάληψη κατά των οροθετικών.
#royal #flashback Diana, The Princess of Wales with William Drake, a patient at London Lighthouse Aids Centre pic.twitter.com/g799Cdm9OM
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
— Mace (@RoyaleVision) August 7, 2015
Το πιο διάσημο φιλί! 14 Αυγούστου 1945 στην Times Square της Νέας Υόρκης ένας ναύτης αρπάζει μια γυναίκα και τη φιλά με πάθος στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη των ΗΠΑ επί της Ιαπωνίας.
George Mendonsa, now 92 years old, still remembers kissing that nurse in Times Square. #VJday http://t.co/xB8R4TXNYq pic.twitter.com/VX3wjZjdjF
— Boston.com (@BostonDotCom) September 2, 2015
Η φωτογραφία σύμβολο της απόγνωσης στην Αφρική. Το παιδί στο νότιο Σουδάν σκελετωμένο από την πείνα και το όρνιο να παραφυλάει. Δημοσιεύτηκε στους New York Times το 1993 και ο φωτογράφος Kevin Carter δεν άντεξε τις κατηγορίες πως αντί να βοηθήσει το παιδί, προτίμησε τη φωτογραφία. Αυτοκτόνησε τρεις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του κοριτσιού.
A vulture waiting for a starving boy to die, to eat him. Taken by Kevin Carter, who later committed suicide. 1993. pic.twitter.com/qK7emHiPZL
— History In Pictures (@ClassicInPics) August 31, 2015
Οι μαζικοί τάφοι των Ερυθρών Χμερ του Πολ Ποτ. Από το 1975 έως το 1979 υπολογίζεται πως τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες της Καμπότζης, κυρίως μορφωμένοι και διανοούμενοι.
20 years of #Vietnam-U.S. diplomatic ties – P2: Massacres by Cambodia’s Khmer Rouge http://t.co/ajrImGnKq2 pic.twitter.com/ZNdqyaquwr
— Tuoi Tre News (@tuoitrenewsvn) July 10, 2015
Το κορίτσι που γυμνό τρέχει για να γλιτώσει από τη βόμβα Ναπάλμ που είχε ρίξει νωρίτερα κατά λάθος βιετναμέζικο μαχητικό στο Νότιο Βιετνάμ. Το κορίτσι δεν φορά ρούχα γιατί τα έσκισε όταν έπιασαν φωτιά.
43 years ago, this picture helped stop the Vietnam war. Napalm dropped on Damascus civilians today. @SyriaCivilDef pic.twitter.com/D055qv1zpM
— The White Helmets (@SyriaCivilDef) August 11, 2015
Ο άνδρας που στάθηκε μπροστά στα τανκς στην πλατεία Τιένανμεν στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια των αιματηρών ταραχών του Ιουνίου του 1989.
A Chinese man stands alone to block a line of tanks in Tiananmen Square on June 5 – 1989. Photograph by Jeff Widener pic.twitter.com/MdQwMfmUwZ
— Fanny Lumb (@fanny_lumb) September 5, 2015
Οι εικόνες ντροπής από τις φυλακές Αμπού Γκράιμπ στη Βαγδάτη, όπου Αμερικανοί στρατιώτες όχι μόνο βασάνιζαν αλλά λοιδωρούσαν και τραβούσαν φωτογραφίες Ιρακινών κρατουμένων, ξεφτιλίζοντάς τους. Το θέμα έφερε στο φως η Washington Post.
Όταν τον Απρίλιο του 1945 οι Βρετανοί έφτασαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Bergen-Belsen της Γερμανίας αντίκρισαν ανθρώπους μισοπεθαμένους από τα πειράματα που τους έκανε ο γιατρός των Ναζί Fritz Klein. Το Bergen-Belsen ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που απελευθερώθηκε.
Πηγή: Daily Mail