Το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αναγράφεται πλέον στο «μνημείο των εξεχουσών προσωπικοτήτων» Φαμέντιο, που βρίσκεται στην είσοδο του μεγαλύτερου κοιμητηρίου της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Την απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου στη μνήμη του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οι αντιδράσεις, ωστόσο, ήταν πολλές, παρά τις εκκλήσεις του κεντροαριστερού δημάρχου του Μιλάνου Μπέπε Σάλα να μην υπάρξουν διαφωνίες. Μέσω διαδικτύου χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν κείμενο μέσω του οποίου υπογραμμίζεται ότι «ο Μπερλουσκόνι δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί μετά θάνατον, αλλά δεν μπορεί και να αγιοποιηθεί, αγνοώντας την Ιστορία» διότι «μια τόσο μεγάλη τιμητική διάκριση απαιτεί ένα άλλο τόσο σημαντικό ηθικό προφίλ, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουν, τόσο στην Ιταλία, όσο και στο εξωτερικό».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στους υπογράφοντες την έκκληση, συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα γνωστών πανεπιστημιακών, συγγραφέων και πρώην δικαστικών.
Η εφημερίδα Il Giornale, η οποία μέχρι πρόσφατα ανήκε στον όμιλο Μπερλουσκόνι, τάχθηκε υπέρ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, αναρτώντας νέα έκκληση και ζήτησε από τους αναγνώστες της να την υπογράψουν και στο κείμενο, μεταξύ των άλλων, γίνεται αναφορά στο «αδιάψευστο ηθικό μεγαλείο του Καβαλιέρε» και «στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο τον τίμησε όλη η οικογένειά του».
H αναγραφή του ονόματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο «Φαμέντιο» έχει προγραμματισθεί για τις 2 Νοεμβρίου, ημέρα που η Καθολική Εκκλησία αφιερώνει στην μνήμη των νεκρών.
Στο μνημείο αυτό έχουν ταφεί, μεταξύ των άλλων, ο συγγραφέας Αλεσάντρο Μαντζόνι, ο Κάρλο Κατάνεο, φιλόσοφος και πολιτικός, πρωταγωνιστής της διαδικασίας ενοποίησης της Ιταλίας και η διεθνούς φήμης χορεύτρια Κάρλα Φράτσι.
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας πέθανε τον περασμένο Ιούνιο και ενταφιάστηκε σε μαυσωλείο που βρίσκεται στην βίλα του, λίγο έξω από το Μιλάνο.