Στην ομιλία του ο Έιγκιους αναφέρθηκε στη δυσαρέσκεια «μίας σημαντικής μειονότητας των μετόχων» για τις απολαβές του Ντάιαμοντ, ο οποίος έχει γίνει για την κοινή γνώμη το (αρνητικό) σύμβολο του ηθικού εκτραχηλισμού του χρηματοοικονομικού τομέα.
Ο ίδιος αφού ζήτησε συγγνώμη από τους μετόχους, τόνισε πως η τράπεζα «δεν είχε κάνει μία αρκούντως καλή δουλειά» όσον αφορά την αποσαφήνιση των αμοιβών και των μπόνους, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση πολλών μετόχων.
«Το ΔΣ παραδέχεται πως το επίπεδο της αποζημίωσης θα πρέπει να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα του τομέα. Σας ζητώ συγγνώμη και σας υπόσχομαι πως θα το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά στο μέλλον», τόνισε.
Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο της χώρας, το 30% των μετόχων ενδέχεται να μην ψηφίσει την έκθεση για τις αμοιβές που έχει κατατεθεί σήμερα για έγκριση στη ΓΣ, γεγονός που θα ισοδυναμεί με μομφή κατά του προέδρου.
Ο Αμερικανός Ντάιμοντ επρόκειτο να λάβει από την Barcley’s μπόνους ύψους 2,7 εκατ. λιρών (3,3 εκατ. ευρώ). Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον της γενικής κατακραυγής, δέχθηκε να λάβει μόνον τα μισά και 2,25 εκατ. λίρες για τις υπόλοιπες αμοιβές του στη διάρκεια της θητείας του.
Το αστρονομικό ύψος των απολαβών του Ντάιαμοντ – που είναι οι υψηλότερες ποτέ στη Βρετανία και φυσικά στην Ευρώπη – έχει εξοργίσει πολλούς μετόχους, δεδομένου ότι υπό τη διεύθυνσή του η τράπεζα όχι μόνον δεν ευδοκίμησε, αλλά μάλιστα έχει σημειώσει πτώση στα κέρδη της.