Site icon NewsIT
06:40 | 04.03.25

O Τραμπ στήνει στον τοίχο τον Ζελένσκι: Η άμεση παύση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και οι οδυνηρές επιπτώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι (δεξιά) / REUTERS / Nathan Howard

Newsit Newsroom

Ποιοι είναι οι όροι που θέτει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να υπάρξει παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, μερικά 24ωρα μετά τη λογομαχία του την Παρασκευή με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (03.03.25) αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Κάνουμε παύση και θα επανεξετάσουμε τη βοήθειά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης» στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) κατέστησε σαφές πως επικεντρώνεται στην ειρήνη. Χρειαζόμαστε εταίρους που δεσμεύονται επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.

Η απόφαση αποκαλύπτεται έπειτα από συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο νωρίτερα χθες με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και συμβούλων του προέδρου Τραμπ.

Μερικές ώρες πριν, ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του αμερικανικού κράτους δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το ζήτημα, λέγοντας πως διεξάγονταν συζητήσεις.

«Δεν πρόκειται για οριστικό τέλος της βοήθειας (αλλά) για παύση», τόνισε άλλος αμερικανός αξιωματούχος, που εκφράστηκε επίσης με προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την οργή του έναντι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, που εκτραχύνθηκε σε φραστική σύγκρουση. Συνέχισε και κλιμάκωσε χθες τις απειλές του κατά του ουκρανού προέδρου, που υποπτεύεται πως «δεν θέλει την ειρήνη» με τη Ρωσία.

Έφθασε στο σημείο να πει πως «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τις θέσεις του ουκρανού προέδρου.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αριθμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρείχαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022 έως την 20ή Ιανουαρίου 2025 «στρατιωτική βοήθεια (αξίας) 65,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία.

Τεράστιος ο αντίκτυπος για την Ουκρανία

«Ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος», είπε ο Mark Cancian, ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που έχει παρακολουθήσει στενά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ουκρανία θα καταλάβαινε άμεσα στις επιπτώσεις της παύσης της βοήθειας και συγκεκριμένα μέσα σε δύο έως τέσσερις μήνες, καθώς η βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες βοηθά το Κίεβο να παραμείνει στον αγώνα προς το παρόν.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και η ίδια η αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας μπορούν να καλύψουν μέρος της πιθανής έλλειψης, αλλά ένα τέλος της αμερικανικής βοήθειας θα έκοβε την πρόσβαση της Ουκρανίας σε προηγμένα οπλικά συστήματα που είναι σημαντικά για την ευρύτερη στρατηγική της να αντιμετωπίσει την πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στο έδαφός της.

Εάν η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας συνεχιστεί, η Ουκρανία θα χάσει την προμήθεια ορισμένων εξελιγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, βαλλιστικών πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, συστημάτων πλοήγησης και πυραυλικού πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς.

Οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός παραγωγός ορισμένων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Συστημάτων Τακτικών Πυραύλων Στρατού ή ATACMs και του Συστήματος Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας M142 ή Himars, τα οποία δίνουν στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να πλήττουν μακριά πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Μόλις εξαντληθούν αυτές οι προμήθειες των ΗΠΑ, η ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας και να προστατεύει τις δικές της θέσεις στα μετόπισθεν θα υποφέρει, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version