Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Ο βίος και η πολιτεία του Μπέπε Γκρίλο – Λαϊκιστής ή γνήσιος εκφραστής της λαϊκής οργής;

Ο βίος και η πολιτεία του Μπέπε Γκρίλο – Λαϊκιστής ή γνήσιος εκφραστής της λαϊκής οργής;

Ο Μπέπε Γκρίλο, γεννήθηκε στην Ιταλία, στην Λιγουρία της Γένοβας, στις 21 Ιουλίου του 1948. Σπούδασε λογιστής. Μετά την αποφοίτησή του έγινε κατά τύχη κωμικός, όταν ερμήνευσε έναν μονόλογο σε μια ακρόαση.

Δυο εβδομάδες αργότερα, τον ανακάλυψε και τον έβγαλε στην τηλεόραση ο Ιταλός παρουσιαστής Πιπο Μπαουντο.
Συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά σόου, ενώ ευρύτερα γνωστός έγινε την δεκαετία του 80 όταν συμμετείχε σε εκπομπές όπου έπαιζε τον ρολο του αφηγητή λέγοντας ανέκδοτα για χώρες τις οποίες επισκέφθηκε όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.
Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και πρωταγωνίστησε σε σόου που έγιναν ειδικά γι’ αυτόν όπως το Γκριλόμετρο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 άρχισε να μπαίνει στα κείμενά του και η πολιτική σάτιρα. Όταν είδε την απήχηση που είχε η πολιτική σάτιρα το πήγε ένα βήμα παραπέρα ενοχλώντας πολλές φορές τους Ιταλούς πολιτικούς. Το 1987 κατά την διάρκειατου δημοφιλέστατου σαββατιάτικου σόου Fantastico επιτέθηκε στο σοσιαλιστικό κόμμα και στον ηγέτη του Μπετίνο Κραξι , μετέπειτα και πρωθυπουργό της Ιταλίας για την επίσκεψή του στην Κίνα.
Το αστείο ήταν: «Μέλος του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρώτησε τον Κραξι: «Αν οι Κινέζοι είναι όλοι σοσιαλιστές, από ποιόν κλέβουν;»
Το αστείο χτυπούσε στην καρδιά του σοσιαλιστικού κόμματος το οποίο την εποχή εκείνη ήταν βουτηγμένο σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Γκρίλο το πλήρωσε αυτό, αφού κόπηκε από την κρατική τηλεόραση. Δικαιώθηκε πολλά χρόνια αργότερα όταν το ιταλικό σοσιαλιστικό κόμμα κατηγορήθηκε για τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς με τον Μπετίνο Κράξι να πεθαίνει ουσιαστικά φυγόδικος στην Τυνησία, αφού αν επέστρεφε στην Ιταλία θα έπρεπε να μπει φυλακή.

Από την αρχή της δεκαετίας του 1990 οι εμφανίσεις του Μπέπε Γκρίλο έγιναν σπάνιες. Η αλήθεια είναι ότι του είχε επιβληθεί ένα είδος εμπάργκο από το πολιτικό κατεστημένο αφού δεν τους χαριζόταν όταν έπεφταν στην αντίληψή του σκάνδαλα. όταν τελικά κατάφερε να κάνει εκπομπή το 1993 στην RAI η τηλεθέαση χτύπησε κόκκινο με 16 εκατομμύρια Ιταλούς να είναι καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις τους.

Από τότε κόπηκε ξανά από την τηλεόραση και οι εμφανίσεις του περιορίστηκαν στο θέατρο πάντα πλέον με πολιτικό θέμα. Πάντα προκλητικός ο Γκριλο το 2007 διοργάνωσε τον εορτασμό της ημέρας V – όπου V σημαίνει vaffanculo ελληνιστί (αει γαμ@@@υ). Κατά την διάρκεια της πορείας που έγινε ο Γκριλο εμφάνιζε τα ονόματα πολιτικών που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που είχαν να Κάνουν με την διαφθορά και την φοροδιαφυγή.

Ο Γκριλο χρησιμοποίησε αυτή την κινητοποίηση για να ζητήσει από τα 2 εκατομμύρια των Ιταλών που συμμετείχαν σε αυτήν να βάλουν την υπογραφή τους στο αίτημα να διωχθούν από οποιαδήποτε δήμοσια θέση οι πολιτικοί οι οποίοι είχαν οποιαδήποτε καταδίκη. Η κινητοποίηση αυτή ήταν η πρώτη στην ιταλική ιστορία που διοργανώθηκε στόμα με στόμα αλλά και μέσω του διαδικτύου.

Η επόμενη ημέρα V έγινε για τα ΜΜΕ τα οποία είναι εξαρτώμενα από το δημόσιο. Ο Γκριλο κατηγόρησε τα ιταλικά ΜΜΕ ότι δεν έχουν ελευθερία λόγου και έκφρασης.
Έφτασε με καταχώρηση στην εφημερίδα La Repubblica να ζητήσει την παραίτηση του τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Έχει μείνει παροιμιώδης η φράση του Γκρίλο το 2007 ότι ακόμα και η Σκάμπια, το πιο επικίνδυνο προάστιο της Νάπολης και μια από τις περιοχές με τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην Ευρώπη είχε μικρότερο αριθμό εγκληματιών απ’ ότι το Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Εμφανίστηκε και μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο, και το 2010 ίδρυσε το κόμμα του. Το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Το Κίνημα είχε ως πρότυπο την άμεση δημοκρατία, είχε προσβάσεις παντού στο ίντερνετ.

Το μπλογκ του, Beppegrillo.it είναι «πολυεθνικό» αφού είναι διαθέσιμο στα Ιταλικά, στα Αγγλικά και στα Ιαπωνικά, και το 2008 συγκαταλεγόταν στα 10 blogs με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Δίπλα στον Πέπε Γκρίλο έχουν σταθεί προσωπικότητες όπως ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο Ρεντζο Πιάνο, ο Ντάριο Φο, ο Γιοζεφ Στίγκλιτς και ο Δαλάι Λάμα.

Ο Γκρίλο όμως είχε και σκοτεινές πλευρές στην πορεία του.
Το 1980 κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, αφού σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο ήταν οδηγός τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι αφού έχει στην πλάτη του τέτοια καταδίκη, δεν είναι δυνατόν να πολιτεύεται, όταν μάλιστα αυτό που πρεσβεύει είναι οι πολιτικοί να είναι άμεμπτοι και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πολλές φορές ο Γκριλο έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο ζωής του. Είχε, γιοτ, Φεράρι και ζούσε ζωή κροίσου γεγονός το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με τα όσα πρεσβεύει και πρέσβευε περί οικολογίας αλλά και απλού τρόπου ζωής. Τελικά τα πούλησε… Τον κατηγόρησαν επίσης και για άλλα πολλά: ότι χρησιμοποίησε ένα Νομο του Μπερλουσκόνι για διαγραφή χρεών και για φορολογική αμνηστεία.

Από χθες, όλοι λένε ότι μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να “γοητεύσει” τους ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.
Είναι όμως ο γνήσιος εκφραστής της λαϊκής οργής, ή είναι ένας ακόμα λαϊκιστής δημιούργημα του σταρ συστεμ ο οποίος πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμός στην Ευρώπη, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία!

Η Ιταλία ρίχνει χρηματιστήρια και ευρώ

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία! Μάχη “στήθος με στήθος” για Μπερσάνι – Μπερλουσκόνι – Έπιασε πάτο ο Μόντι

Ανατροπή στην Ιταλία! Μπερλουσκόνι δείχνουν δυο νέα exit poll

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε