Ο αριθμός ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων καταγράφηκε μέσα στο 2013, ενώ άλλοι 6,5 εκατ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι μέσα στη Συρία, πράγμα που σημαίνει ότι “σχεδόν οι μισοί από το συνολικό πληθυσμό των Σύρων έχουν πλέον εξαναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους”, προσθέτει ο παγκόσμιος οργανισμός.
“Η συριακή κρίση έχει γίνει η μεγαλύτερη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη της εποχής μας, ωστόσο ο κόσμος δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και των χωρών που τους φιλοξενούν”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών παραμένει σε γειτονικές χώρες, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο Λίβανο (1,14 εκατ.), την Τουρκία (815.000) και την Ιορδανία (608.000), έγινε γνωστό από την Αρμοστεία. Περίπου 215.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο Ιράκ και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο και άλλες χώρες.
Επιπλέον οι φιλοξενούσες χώρες υπολογίζουν πως εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες τους χωρίς να καταγραφούν επισήμως, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Όλο και περισσότερες οικογένειες φθάνουν σε κατάσταση σοκ, εξαντλημένες, τρομοκρατημένες και με τις οικονομίες τους να έχουν εξανεμισθεί, αναφέρει ακόμη. “Οι περισσότεροι βρίσκονται στο δρόμο επί ένα χρόνο ή και περισσότερο, διαφεύγοντας από χωριό σε χωριό πριν πάρουν την τελική απόφαση να φύγουν”.
“Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές ενδείξεις ότι το ταξίδι της εξόδου από τη Συρία γίνεται δυσκολότερο, με πολλούς ανθρώπους να αναγκάζονται να δωροδοκούν τους ενόπλους στα σημεία ελέγχου, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά μήκος των συνόρων. Πρόσφυγες που διασχίζουν την έρημο μέχρι την ανατολική Ιορδανία υποχρεώνονται να πληρώνουν σε λαθρεμπόρους μεγάλα ποσά (που κυμαίνονται από 100 δολάρια κατ’ άτομο ή περισσότερα) για να τους οδηγήσουν στην ασφάλεια”, προσθέτει.
Οι Σύροι αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο στον κόσμο προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται υπό τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μικρότερο σε αριθμό μόνον από τους πρόσφυγες της παλαιστινιακής κρίσης, οι οποίοι εμπίπτουν στην εντολη μιας χωριστής υπηρεσίας του ΟΗΕ, της UNRWA, αναφέρει ακόμη η Αρμοστεία.
Μια πρόσφατη αναζωπύρωση των μαχών φαίνεται πως επιδεινώνει την ήδη απελπιστική κατάσταση, προσθέτει.
Στην έκθεση της Αρμοστείας αναφέρεται πως μερικές περιοχές της Συρίας αδειάζουν καθώς αλλάζουν τα μέτωπα στη σύγκρουση. “Πρόσφατώς αφιχθέντες στην Ιορδανία, για παράδειγμα, διαφεύγουν από τις επιθέσεις στις περιοχές της αλ-Ράκα και του Χαλεπιού”, προσθέτει η Αρμοστεία, αναφερόμενη σε βόρειες περιοχές της Συρίας.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την τύχη αρκετών εκατοντάδων Σύρων οι οποίοι έχουν παγιδευθεί μέσα στο προσφυγικό καταυλισμό Αλ Ομπάιντι, στο Αλ Καΐμ του Ιράκ, αφού υπηρεσίες του ΟΗΕ και ξένοι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία και τις αποθήκες τους εξαιτίας της βίας.
Διαβάστε
Τουρκία: Νέα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ κατοίκων και σύρων προσφύγων
Γερμανία: Βολές κατά Ιταλίας από Βαυαρό υπουργό για τους πρόσφυγες