1. Η πολιτική της Ευρώπης
Επισημαίνοντας πως το άγχος για την οικονομία είναι αυξημένο, τονίζεται ωστόσο πως δεν υπάρχει καμία αίσθηση της κρίσης για να αναγκάσει τους πολιτικούς ηγέτες να εργαστούν από κοινού.
2. Ρωσία
Παρά το γεγονός πως οι κυρώσεις και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν πλήξει τη Ρωσία, τελικά δεν έχουν ωθήσει το Πούτιν να αλλάξει τη στάαση του αναφορικά με την Ουκρανία.
3. Οι επιπτώσεις της επιβράδυνησης της Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping στρέφεται σε μια οικονομία με γνώμονα τον καταναλωτή, κάτι που απαιτεί τη μετατόπιση προς χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης.
4. Η “οπλοποίηση” της οικονομίας
Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Bremmer, “οπλοποιεί” την οικονομία για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής της πολιτικής χωρίς τη χρήση του στρατού.
5. ISIS
Αν και αντιμετωπίζει στρατιωτικές αποτυχίες στο Ιράκ και τη Συρία, η ιδεολογική εμβέλεια του ISIS θα εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.
Ο κίνδυνος για τα γειτονικά κράτη, όπως σημειώνει, θα επιδεινωθεί.
6. Η αποδυνάμωση των κατεστημένων φορέων
Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί. Ως αποτέλεσμα, οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της νότιας Αφρικής, της Νιγηρίας και της Τουρκίας πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με αποφασισμένες αντιπολιτεύσεις και τρομερά εμπόδια.
7. Η αύξηση των στρατηγικών τομέων
Η επιτυχία (ή αποτυχία) των επιχειρήσεων θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις κυβερνήσεις που επικεντρώνονται στην πολιτική σταθερότητα.
8. Σαουδική Αραβία εναντίον Ιράν
Η αντιπαλότητα ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστεί, αλλά η Ουάσιγκτον (και άλλοι) θα είναι απρόθυμοι να παρέμβουν.
9. Ταϊβάν και Κίνα
Η εγχώρια πολιτική αναταραχή στην Ταϊβάν θα διασφαλίσει ότι οι σχέσεις με την ηπειρωτική θα επιδεινωθούν αισθητά το 2015.
10. Τουρκία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει επιτίθεται κατά των πολιτικών αντιπάλων του και να ενισχύει την εξουσία του για να ανακατασκευάσει το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.
Πηγή: Businessinsider