Κόσμος

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν όσους μπαίνουν στο Internet

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) παρακολουθεί πολύ περισσότερο συνηθισμένους χρήστες του Internet, παρά ξένους που έχουν χαρακτηρισθεί νόμιμοι στόχοι, ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Washington Post".

Εννέα κάτοχοι ψηφιακών λογαριασμών στους 10 “δεν είναι προσδιορισμένοι εκ των προτέρων στόχοι, αλλά πιάνονται στο δίχτυ που η υπηρεσία απλώνει για το λογαριασμό κάποιου άλλου”, διευκρινίζει η εφημερίδα, έπειτα από μια έρευνα τεσσάρων μηνών που πραγματοποιήθηκε πάνω στα δεδομένα της NSA που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρώην σύμβουλο της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η NSA δεν επιτρέπεται από το νόμο να παρακολουθεί παρά μόνο ξένους που βρίσκονται εκτός του εδάφους των ΗΠΑ, εκτός αν έχει λάβει μια συγκεκριμένη εντολή.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνηθισμένοι χρήστες του Internet, οι οποίοι κατοικούν στις ΗΠΑ ή αλλού.

Η μελέτη αφορά περίπου 160.000 ηλεκτρονικά μηνύματα καθώς και 7.900 ντοκουμέντα που προέρχονται από περισσότερους από 11.000 ψηφιακούς λογαριασμούς, οι οποίοι υποκλάπηκαν στη διάρκεια της πρώτης θητείας του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα (2009-2012).

Σχεδόν οι μισοί από τους φακέλους που εξετάσθηκαν “περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες λεπτομέρειες που η NSA αναφέρει πως αφορούν πολίτες ή κατοίκους των ΗΠΑ”.

Η NSA έκρυψε ή “ελαχιστοποίησε” περισσότερες από 65.000 αναφορές για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή Αμερικανών, όμως η “Washington Post” βρήκε σχεδόν 900 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ήταν κρυμμένες και θα μπορούσαν να ανήκουν σε αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η NSA έπιασε επίσης στα δίχτυα της έγγραφα που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν “άχρηστα” και τα οποία αφορούν “ερωτικές ιστορίες και ρήξεις, σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, ψυχικές ασθένειες, πολιτικές και θρησκευτικές συζητήσεις, οικονομικά προβλήματα ή ανεκπλήρωτες ελπίδες”.

Ορισμένα από τα έγγραφα προσέφεραν εντούτοις “ανακαλύψεις μεγάλης αξίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών”, για παράδειγμα σχετικά με “ένα απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, τη δολιότητα ενός συμμάχου, μια στρατιωτική καταστροφή σε εχθρική δύναμη ή τις ταυτότητες πειρατών της πληροφορικής σε αμερικανικά δίκτυα”.

Όλες οι χώρες πλην τεσσάρων –της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας– θεωρούνται από την NSA θεμιτοί στόχοι κατασκοπείας, είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα η “Washington Post”.

Το γερμανικό κοινοβούλιο άρχισε έρευνα για την κατασκοπεία που φέρεται ότι διεξάγεται σε βάρος γερμανών πολιτών και πολιτικών από την NSA και τους εταίρους της.

Διαβάστε επίσης:

Βουλευτής χρησιμοποιεί δικούς του ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να μην τον παρακολουθούν!

Ισραήλ: ‘Έξι συλλήψεις για τη δολοφονία του 16χρονου Παλαιστίνιου

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης , έχουν πραγματοποιήσει από τον Νοέμβριο του 2023 περισσότερες από 100 επιθέσεις σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα
Ιράν: «Αβάσιμη» η κίνηση Τραμπ να χαρακτηρίσει τους Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική οργάνωση»
Τραμπ στο Νταβός: Θα συναντήσω το συντομότερο δυνατόν τον Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Αγαπώ την Ευρώπη αλλά όχι την ΕΕ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος που εγγυάται εφοδιασμό με LNG - Αποκάλυψε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία και ζητά μείωση πυρηνικών εξοπλισμών
Τραμπ στο Νταβός: Θα συναντήσω το συντομότερο δυνατόν τον Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία