Κυριακή, 21 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Οι επενδύσεις το “κλειδί” για την οικονομική ανάκαμψη της Κροατίας σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Οι επενδύσεις το “κλειδί” για την οικονομική ανάκαμψη της Κροατίας σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Περαιτέρω μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Κροατίας, κατά 0,2%, αναμένει για το τρέχον έτος η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (HNB).

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών τάσεων και προβλέψεων της ΗΝΒ, που δημοσιεύθηκε χθες, το κροατικό ΑΕΠ ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2015, παράλληλα με μία ήπια ανάπτυξη των επενδύσεων, οι οποίες- όπως επισημαίνεται- συνιστούν το “κλειδί” για την οικονομική ανάκαμψη.

Η HNB προβλέπει ότι η ατομική κατανάλωση- δομικό συστατικό του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να μειώνεται φέτος, με ρυθμούς της τάξης του 0,6%, ως αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης κατά 1,4%, της μείωσης των μισθών κατά 0,5% και της συρρίκνωσης του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος κατά 0,7%. Επιπρόσθετα, η αρνητική τάση του ΑΕΠ του 2014 ενισχύεται και από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία έχει υπαχθεί η Κροατία.

Η HNB διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις της βασίστηκαν στην απουσία επενδυτικών σχεδίων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην αναγνώριση της αδυναμίας επενδύσεων από τις κρατικές επιχειρήσεις, λόγω της παρακράτησης τμήματος των κερδών τους και των υψηλότερων εισφορών ασφάλισης ασθενείας. Η αύξηση των επενδύσεων συνιστά επιτακτική ανάγκη για την οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα έχει στη συνέχεια θετικό αντίκτυπο και στην ατομική κατανάλωση, σημειώνει η ΗΝΒ.

Μία θετική συνεισφορά στην κροατική οικονομία, τόσο φέτος όσο και το 2015, αναμένεται από τις καθαρές εξαγωγές, οι οποίες προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμούς ταχύτερους από τις εισαγωγές. Η ΗΝΒ διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή η εικόνα των στατιστικών στοιχείων για το εξωτερικό εμπόριο παραμένει θολή, δεδομένου ότι η Κροατία το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σήμερα η χώρα αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και σημείο εισαγωγών στην ΕΕ και κατά συνέπεια παρά το γεγονός ότι ένα μέρος των εμπορευμάτων απλώς διέρχεται μέσω της Κροατίας, καταγράφεται ωστόσο στις κροατικές εισαγωγές.

Για τον λόγο αυτό η ΗΝΒ σημειώνει ότι τα δεδομένα του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, που θα είναι συγκρίσιμα με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, θα είναι περισσότερο ακριβή.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, αλλά και μία αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, η HNB προβλέπει για φέτος πλεόνασμα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο πληρωμών και της τάξης του 2,2% το 2015.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κροατίας αξιολογεί θετικά την κατάσταση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ επισημαίνει ότι η Κροατία δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των χρεών της. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η κατάσταση θα αλλάξει και ότι το εξωτερικό χρέος της Κροατίας σε επίπεδα άνω του 100% του ΑΕΠ και η αύξηση του δημόσιου χρέους θα εξελιχθούν σε βασικές αδυναμίες της εθνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας χρόνος από την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς θεωρεί αναξιόπιστο το δικαστικό σύστημα της Κροατίας

Νέος διεθνής διαγωνισμός τον Ιούλιο για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κροατία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε