Ήθελαν να γυρίσουν στη Ρωσία και να βοηθήσουν τους γονείς τους λέει ο πατέρας των βομβιστών της Βοστόνης, επιμένοντας στην αθωότητά τους.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη λαϊκή ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα, ο Ανζόρ Τσαρνάεφ λέει πως ο μεγαλύτερος γιός του, ο 26 χρονος Ταμερλάν που σκοτώθηκε, “ήρθε στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2012 και δεν ήθελε να φύγει. Έλεγε πως ήθελε να μετακομίσει εδώ με την οικογένειά του”.
Πρόσθεσε πως ο Ταμερλάν δεν είχε δουλειά τους τελευταίους μήνες και έμενε στο σπίτι για να φυλάει τη μικρή του του κόρη ενώ η σύζυγός του Κάθριν εργαζόταν βοηθώντας αναπήρους.
“Είναι αλήθεια πως ο Ταμερλάν έγινε πολύ θρησκευόμενος μετά το γάμο και πήγαινε κάθε Παρασκευή στο τζαμί (…). Όμως ήταν καλός μουσουλμάνος και δεν μπορεί να έκανε αυτό για τον οποίο κατηγορείται”, δήλωσε ο Τσαρνάεφ.
Ο μικρότερος, ο Τζοχάρ, 19 χρόνων, σπούδαζε στο Κέμπριτζ και “είχε μεγάλα σχέδια: να γίνει γιατρός, να ανοίξει το ιατρείο του και να εγκατασταθεί εδώ”, σύμφωνα με τον πατέρα.
“Μου έλεγε, ‘μπαμπά, μην ανησυχείς, θα τελειώσω τις σπουδές μου, θα έρθω εδώ και θα σας βοηθήσω’. Και τώρα, μιλάνε για βόμβες και επιθέσεις. Πώς είναι δυνατόν;”, αναρωτιέται ο Ανζόρ Τσαρνάεφ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις διώξεις εναντίον των γιων του “πολιτική εντολή, χολιγουντιανό σόου” το οποίο σκηνοθετήθηκε από τις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πάει στις ΗΠΑ, “αν θέλει ο Θεός”, για να υποστηρίξει τον Τζοχάρ.
Τα δύο τελευταία χρόνια, “ο Ταμερλάν βρισκόταν διαρκώς υπό επιτήρηση. Άνθρωποι του FBI πήγαιναν στο σπίτι του, εξηγώντας πως το έκαναν για να προλάβουν επιθέσεις”, λέει ο Τσαρνάεφ χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
“Ήθελαν να παγιδεύσουν μόνο τον Ταμερλάν και ο Τζοχάρ βρέθηκε απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή”, υποστηρίζει.
Ο Ανζόρ Τσαρνάεφ, ο οποίος υποστηρίζει εξαρχής την αθωότητα των γιων του, δήλωσε πως θέλει να πάρει τη σορό του Ταμερλάν και να την θάψει στη Ρωσία.
“Θα ήθελα να πάρω τη σορό του γιου μου, αν δεχθούν να μου την δώσουν, και να την θάψω εδώ”, δήλωσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti. “Όμως δεν έχω χρήματα για να πάω στην Αμερική. Δεν μπορώ καν να προσλάβω ένα δικηγόρο”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με μόα θεία των αδελφών Ρατιμάτ Σουλεϊμάνοβα, ο Ταμερλάν “ενδιαφερόταν για τη θρησκεία αλλά δεν ήταν φανατικός”.
“Πιστεύω πως έγινε θρησκευόμενος μουσουλμάνος πριν από περίπου τρία χρόνια. Έχουμε μιλήσει πολύ μαζί για θρησκευτικά ζητήματα”, δήλωσε η Σουλεϊμάνοβα στο αγγλόφωνο ρωσικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.
Η οικογένεια Τσαρνάεφ, η οποία έζησε για πολλά χρόνια στο Τοκμάκ, στο Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, πριν το εγκαταλείψει για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον, “ήταν υποδειγματική σύμφωνα με τους γείτονές της”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης.
Οι Τσαρνάεφ “δεν ήταν μπλεγμένοι ούτε σε εγκληματικές οργανώσεις ούτε σε θρησκευτικές οργανώσεις. Και πολλά μέλη αυτής της οικογένειας έχουν κάνει ανώτερες σπουδές”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.
Δεν είχαν άδεια οπλοκατοχής
Ο 19χρονος δεν είχαν άδεια οπλοκατοχής για περίστροφο για τις πόλεις όπου διέμεναν, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει τον εθνικό διάλογο σχετικά με τους ισχύοντες νόμους περί οπλοκατοχής.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Γερουσία απέρριψε σχέδιο νόμου για την επέκταση των ελέγχων του προφίλ των αγοραστών όπλων, κάτι που οι πολέμιοι της πρότασης υποστήριξαν ότι δεν θα απέτρεπε τους εγκληματίες από το να αγοράζουν παράνομα όπλα.
Ο 26χρονος Ταμερλάν, θα έπρεπε να έχει υποβάλει αίτηση οπλοκατοχής στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του, δηλαδή στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο στα αρχεία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Κέμπριτζ, Νταν Ριβιέλο.
Ακόμη κι αν είχε εκδώσει άδεια οπλοκατοχής από περιοχή εκτός του Κέμπριτζ, θα έπρεπε να την έχει δηλώσει στην αστυνομία του Κέμπριτζ όταν έγινε κάτοικος της πόλης, είπε ο Ριβιέλο.
Ο 19χρονος Τζοχάρ, εξάλλου, είναι πολύ νέος για να έχει άδεια οπλοκατοχής. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι κάτοικοι κάτω των 21 ετών μπορούν μόνο να αιτηθούν την λεγόμενη ταυτότητα οπλοκατοχής, η οποία επιτρέπει στον κάτοχό της να έχει μόνο τουφέκια με λιγότερες από δέκα σφαίρες στο γεμιστήρα και κυνηγετικά όπλα. Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ δεν είχε τέτοια κάρτα στο Κέμπριτζ.
Διαβάστε
Η Ελληνίδα «θεά» του βομβιστή της Βοστόνης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτή είναι η χήρα του βομβιστή της Βοστόνης – ΦΩΤΟ
«Μιλάει» ο βομβιστής της Βοστόνης – Σχεδίαζαν κι άλλες επιθέσεις τα αδέρφια Τσαρνάεφ
Λονδίνο: 30” σιγή για τα θύματα της Βοστόνης – ΦΩΤΟ
Βοστόνη:Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 19χρονου βομβιστή
Η τεράστια γκάφα με τους βομβιστές της Βοστόνης – “Άλλο Τσεχία άλλο Τσετσενία” – Κόσμος