Αιτία οι σκληρές κριτικές που δέχτηκε για την απόφαση να επιστρέψουν τελικά στην Ινδία οι δυο υπαξιωματικοί του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε, που κατηγορούνται για την δολοφονία δυο ινδών ψαράδων.
«Διάβασα ανακριβείς αναφορές (. . .). Είμαι άνθρωπος που υπηρετεί τους θεσμούς και δεν θα δρούσα ποτέ αυτόνομα ή ανεξέλεγκτα. Δεν ήθελα να επιστρέψουν οι άνδρες του πολεμικού ναυτικού μας στην Ινδία και δεν μπορώ, πλέον, να μετέχω στην κυβέρνηση», είπε ο Τέρτσι, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ενώπιον των μελών της ιταλικής βουλής.
Οι Λατόρε και Τζιρόνε την 15 Φεβρουαρίου 2012, ενώ επέβαιναν σε ιταλικό εμπορικό πλοίο ως ένοπλοι φρουροί άνοιξαν πυρ στα ανοιχτά του νότιου ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Κεράλα εναντίον αλιευτικού, νομίζοντας ότι επρόκειτο για πλεούμενο πειρατών. Τα πυρά τους προκάλεσαν τον θάνατο δυο ινδών ψαράδων. Oι δυο υπαξιωματικοί, οι οποίοι έχουν προσαχθεί από την ινδική δικαιοσύνη, είχαν επιστρέψει από την Ινδία με ειδική άδεια για να μπορέσουν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.
Την 11η Μαρτίου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρώμης είχε κάνει γνωστό ότι οι δυο στρατιωτικοί δεν θα επέστρεφαν στο Νέο Δελχί και ότι η υπόθεσή τους θα έπρεπε να λυθεί με αναφορά στο διεθνές δίκαιο.
Tην προηγούμενη εβδομάδα όμως ο Τέρτσι προέβη σε νέα δήλωση, με την οποία εξηγούσε ότι βάσει των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από τις ινδικές αρχές, οι Λατόρε και Τζιρόνε έπρεπε να γυρίσουν στην πρωτεύουσα της Ινδίας —όχι στην φυλακή, αλλά στο εσωτερικό της ιταλικής πρεσβείας— για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.
Ο Τέρτσι κατηγορήθηκε από ανώτατους στρατιωτικούς και από μεγάλο μέρος της κεντροδεξιάς για τον κακό χειρισμό της υπόθεσης. Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση Μόντι συνολικά και ότι ο ίδιος εναντιώθηκε στην εν λόγω απόφαση σήμερα αποφάσισε τελικώς να υποβάλει παραίτηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζει ο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής
Για πραξικόπημα της αριστεράς κάνει λόγο ο Μπερλουσκόνι
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζήτησε από τον Ναπολιτάνο ο Μπερσάνι
Ιταλία: Νέο ρεκόρ του δημόσιου χρέους – 10.000 καταστήματα έκλεισαν το δίμηνο του 2013