150 επιβεβαιωμένοι νεκροί. Άλλοι 152 ακόμη αναζητούνται. Όλοι, θεωρούνται νεκροί. Η τραγωδία που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου Sewol στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας δεν έχει τέλος.
Και δεν έχει τέλος όχι μόνο για τους γονείς και τους συγγενείς όσων έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο αλλά και για εκείνους που κατάφεραν να σωθούν. Εκείνοι τώρα πρέπει να ζήσουν με τον εφιάλτη των τύψεων, πως άφησαν άλλους πίσω τους.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας γυναίκας 70 ετών. Σώθηκε χάρη σε έναν συνεπιβάτη της, που την τράβηξε την ώρα που το πλοίο έπαιρνε κλίση. «Γιατί να σωθώ εγώ κι όχι τόσα μικρά παιδιά» αναρωτιέται τώρα.
Το ίδιο και ο οδηγός φορτηγού Έουν σου Τσόι. Είχε κάνει τη διαδρομή με το Sewol εκατοντάδες φορές. Το μοιραίο πρωινό, ο Τσόι μόλις είχε φάει το πρωινό του και είχε ανέβει στο κατάστρωμα για να κάνει ένα τσιγάρο.
Περιγράφει στο BBC: «Ξαφνικά το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Τα κοντέινερ άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα και συνειδητοποίησα πως θα εγκλωβιζόμουν. Σκαρφάλωσα στην κουπαστή. Προσπάθησα να σώσω μερικούς από τους μαθητές που βρίσκονταν στην καφετέρια. Προσπαθούσαν να κρυφτούν κάτω από το ταμείο. Προσπαθήσαμε να τους τραβήξουμε πάνω με μια μάνικα αλλά ήταν πολύ δύσκολο να τους σώσουμε. Τότε αποφασίσαμε να σκαρφαλώσουμε αλλά τώρα το μετανιώνω».
Ο Τσόι αποκάλυψε πως ένας φίλος του έσωσε ένα 6χρονο κορίτσι, όταν οι γονείς του και άλλοι επιβάτες του το έδωσαν χέρι με χέρι! Οι γονείς δεν επέζησαν. Αλλά κατάφεραν να σώσουν το παιδί τους. «Ήταν οι πιο γενναίοι άνθρωποι στον κόσμο», είπε ο Τσόι στο BBC.
Μαζί με τους γονείς, παρασύρθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες που βοήθησαν στη διάσωση του κοριτσιού.
Το νοτιοκορεάτικο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από το λιμάνι Ίντσεον στο τροπικό νησί Τζέζου. Η πρώτη τηλεφωνική κλήση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την επικινδυνότητα της κατάστασης ήταν από έναν μαθητή που με τρεμάμενη φωνή είπε: «Σώστε μας. Νομίζω ότι βυθιζόμαστε».
Η πρώτη κλήση κινδύνου από μέλος του πληρώματος έγινε 3 λεπτά αργότερα.
Ψηλαφίζοντας, λόγω του σκοταδιού, συνεχίζουν να αναζητούν οι δύτες τις σορούς των αγνοουμένων στις καμπίνες, στους διαδρόμους και στα καταστρώματα του μοιραίου πλοίου.
“Είμαστε εκπαιδευμένοι για εχθρικά περιβάλλοντα αλλά είναι δύσκολο να είσαι θαρραλέος όταν βρίσκεις πτώματα μέσα στα σκοτεινά νερά”, λέει ο δύτης Χουάνγκ Ντάε-σικ στο Reuters.
Ο ίδιος και η ομάδα του έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει τις σορούς 14 ανθρώπων. “Πρέπει να πιάνουμε τα πάντα με τα χέρια μας. Αυτό είναι το πιο βαρύ και θλιβερό έργο της καριέρας μου μέχρι σήμερα”, λέει ο ίδιος.
Το Ναυτικό συνεργάζεται με την ακτοφυλακή και δύτες προκειμένου να βρεθούν και να ανασυρθούν οι σωροί των επιβατών που βρίσκονταν στο τρίτο και τέταρτο κατάστρωμα του πλοίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων Yonhap.
Αρκετά μέλη του πληρώματος έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, σε σχέση με τις ενέργειές τους από τη στιγμή που το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση.
Η επιχείρηση διάσωσης επικεντρώνεται πλέον στην ανάσυρση των νεκρών. Ο τελευταίος επιζών βρέθηκε την ημέρα που βυθίστηκε το πλοίο, ενώ οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι υπόλοιποι αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί.
Οι αρχές που ερευνούν τις συνθήκες του ναυαγίου του Sewol έκαναν σήμερα έφοδο στο σπίτι του Γιού Μπιούνγκ-ουν, του επικεφαλής της πλοιοκτήτριας εταιρείας Chonghaejin Marine Co. Ltd.
Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι εκτός από το σπίτι του Γιού, έφοδος έγινε και σε μία εκκλησία που επισκέπτεται στη Σεούλ.
Η πολύπλοκη μετοχική δομή και η οικονομική κατάσταση της εταιρείας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της έρευνας τις τελευταίες ημέρες. Ο Γιού είχε εκτίσει τετραετή ποινή φυλάκισης στις αρχές της δεκαετίας του 90 έχοντας καταδικαστεί για απάτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ