Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε εκ νέου σήμερα τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι έχει αποφασίσει η χώρα του να λάβει μέρος στην τιμωρία της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα για την οποία η Δύση κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά αντιμετωπίζει και ο ίδιος εντεινόμενες πιέσεις να θέσει το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης σε ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση.
Ο Ομπάμα και ο Ολάντ συνομίλησαν τηλεφωνικά πριν από την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, στην οποία επισήμανε ότι έχει αποφασίσει πως πρέπει να αναληφθεί στρατιωτική δράση, αλλά θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν να την διατάξει.
Μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στον Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.
«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ —και άλλους οι οποίοι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα— ότι τα εγκλήματα αυτά είναι απαράδεκτη και όσοι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Όμως ο Ολάντ δέχεται όλο και πιο σθεναρές πιέσεις να ζητήσει και αυτός επίσημα την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία πρόκειται να συζητήσει για τη Συρία την 4η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας.
«Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να συμβουλευθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο όνομα των δημοκρατικών αρχών, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ζητήσει να διεξαχθεί, μετά τη συζήτηση, μια επίσημη ψηφοφορία στη βουλή», επισήμανε ο Ζαν-Λουί Μπορλού, επικεφαλής του κόμματος της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI).
Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δημοσιεύθηκε σήμερα κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι τάσσονται εναντίον της συμμετοχής της χώρας τους σε στρατιωτική δράση στη Συρία και δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ όσον αφορά το ζήτημα αυτό.
Ο Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει τρωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είχε δει την εικόνα του να βελτιώνεται μετά την απόφασή του να στείλει τον Ιανουάριο τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στο Μαλί, όπου απώθησαν ισλαμιστές αντάρτες. Τα δύο τρίτα των πολιτών στη Γαλλία είχαν ταχθεί υπέρ εκείνης της στρατιωτικής επέμβασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο χάρτης των δυνάμεων που είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία