Κόσμος

Ολλανδία: Και τώρα, ο σχηματισμός κυβέρνησης

Οι Ολλανδοί «μαύρισαν» τους ευρωσκεπτικιστές κι έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στον φιλελεύθερο Μαρκ Ρούτε. Μάλλον γιατί έχει υποσχεθεί να μη δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω στην Ελλάδα!

Το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών χαρακτηρίζεται «ψήφος τιμωρίας» για τον ευρωφοβικό Γκερτ Βίλντερς. Για την Ελλάδα, πάλι είναι… ούτε κρύο ούτε ζέστη. Οι Ολλανδοί είναι «δεμένοι» στο άρμα της Μέρκελ και δεν το έχουν κρύψει ποτέ πως μας έχουν στη… μπούκα.

Μετά την εκλογική τους νίκη, οι φιλελεύθεροι ευρωπαϊστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε καλούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Φιλελεύθεροι εξασφάλισαν 41 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο (έναντι 31 το 2010), οι ευρωπαϊστές Εργατικοί του Ντίντερικ Σάμσομ 39 έδρες (έναντι 30 το 2010), σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 98% των ψήφων.

“Αρχίζουμε δουλειά”, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε μπροστά στους ενθουσιασμένους οπαδούς του κόμματός του αμέσως μόλις «κλείδωσε» η νίκη του: “Πρέπει να σχηματισθεί μία σταθερή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν στην Ολλανδία και θα εργασθώ γι΄αυτό μαζί σας, για να βγει η Ολλανδία ισχυρότερη από την κρίση”.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, το υψηλότερο στην ιστορία του κόμματός του, ο Μάρκ Ρούτε είναι το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία, ενώ η Ολλανδία θα παραμείνει στην υπό τη Γερμανία συμμαχία της δημοσιονομικής λιτότητας στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Παρά τις διαφορές απόψεων της ολλανδικής κοινής γνώμης απέναντι στη λιτότητα, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι οι Φιλελεύθεροι θα συμμαχήσουν με τους Εργατικούς, οι οποίοι θεωρούνται πιο κοντά στις γαλλικές θέσεις υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, για να σχηματίσουν κεντρο-δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Φιλελεύθεροι και Εργατικοί εξασφαλίζουν 80 από τις 150 έδρες της κάτω Βουλής, αλλά είναι πιθανόν να στραφούν και προς το μικρό κόμμα του κέντρου D66 για να εξασφαλίσουν μία άνετη πλειοψηφία.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι εντατικές τις επόμενες ημέρες, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.

Πολύ πίσω από τα δύο μεγάλα κόμματα, οι ευρωσκεπτικιστές σοσιαλιστές του Εμίλ Ρέμερ εξασφαλίζουν 15 έδρες, όσες και οι ακροδεξιοί του Γκερτ Βίλντερς, που θα αρκεσθούν στο ήμισυ σχεδόν των 24 εδρών που είχαν εξασφαλίσει το 2010.

Με τη φράση «τώρα θα κάνουν παρτυ στις Βρυξέλλες» ανακοίνωσε στους οπαδούς του τα εκλογικά αποτελέσματα ο ακροδεξιός Γκέρτ Βίλντερς. Με δάκρυα στα μάτια, ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης είπε επίσης πως «αύριο θα επουλώσουμε τις πληγές μας, ο αγώνας συνεχίζεται. Τα καλύτερα χρόνια για το κόμμα μας είναι μπροστά μας».

Η Ολλανδία, μία από τις χώρες του τριπλού ΑΑΑ στην οικονομία της, φαίνεται να επανέρχεται στον αρχικό, ιδρυτικό της ρόλο. Η λαϊκή εντολή ξεκάθαρα αναφέρεται στη συγκρότηση μιας σταθερής φιλευρωπαϊκής κυβέρνησης και το μήνυμα έχει γίνει αντιληπτό από τους δύο ηγέτες – τον Φιλελεύθερο Μαρκ Ρούττε (γνωστό με το παρατσούκλι «Τεφάλ» καθώς έχει δείξει μεγάλο ταλέντο στη διαχείριση κρίσεων) και τον Εργατικό Ντίντερικ Σαμσόν, πρώην ακτιβιστή της GreenPeace, που έκανε μια θεαματική προεκλογική κούρσα εμμένοντας σε έναν τεκμηριωμένο και σφιχτά δομημένο λόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θριαμβευτής ο Ρούτε στην Ολλανδία – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα