“Φυλακές για τους ληστές και όχι για τους δημοσιογράφους!”, “Ελευθερία έκφρασης για την Ουκρανία””, φώναζαν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων διευθυντές έγκυρων μέσων ενημέρωσης όπως η εφημερίδα Κομερσάντ, ο ερευνητικός ιστότοπος Ουκράινσκα Πράβντα ή το εβδομαδιαίο έντυπο Κορεσποντέντ.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν λευκές σελίδες χαρτί και τα λευκά πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κείμενο αυτό, το οποίο προβλέπει πρόστιμα ως 8.500 ευρώ και ποινές μέχρι φυλάκιση πέντε ετών για τα πρόσωπα που κρίνονται ένοχα για δυσφήμηση.
“Στη σημερινή κατάσταση του δικαστικού συστήματος, αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί εναντίον όλων αυτών που ενοχλούν” την εξουσία, δήλωσε η δημοσιογράφος Κριστίνα Μπερντίνσκιχ.
Οι δημοσιογράφοι ζητούν να ακυρωθεί η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που έγινε το Σεπτέμβριο.
Το κυβερνών κόμμα υποσχέθηκε επισήμως να το κάνει, όμως πολλοί δημοσιογράφοι εκφράζουν φόβους ότι πρόκειται για προσπάθεια κατευνασμού πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Οκτωβρίου.
Το μέτρο αυτό, που υιοθετήθηκε έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Οκτωβρίου στην Ουκρανία, προκάλεσε ζωηρές διαμαρτυρίες από τους δημοσιογράφους, την αντιπολίτευση και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ).
Η κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εξελέγη το Φεβρουάριο του 2010, κατηγορείται τακτικά ότι ασκεί πίεση στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.