Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι εξέφρασε την απογοήτευση του αυτή στη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ χαιρέτισε το συμπέρασμα του Συμβουλίου ότι η διεύρυνση παραμένει μία από τις σημαντικότερες πολιτικές της ΕΕ.
«Στην ομιλία μου στη Σύνοδο του ΕΛΚ σημείωσα ότι εκτιμούμε το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε αναγνωρίζεται η πρόοδος που σημείωσε η Μακεδονία, ωστόσο, εξέφρασα την απογοήτευση μου επειδή και πάλι δεν βρέθηκε τρόπος να οριστεί για τη χώρα μας ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν είναι αυτό που η χώρα μας αξίζει», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, μετά τη λήξη της Συνόδου του ΕΛΚ.
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι στην ομιλία του στη Σύνοδο του ΕΛΚ ευχαρίστησε όλες τις χώρες που τις προηγούμενες ημέρες «υποστήριξαν σθεναρά» την ΠΓΔΜ.
«Υπήρξαν χώρες που αγωνίστηκαν, συζήτησαν προβάλλοντας με θέρμη θέσεις υπέρ της χώρας μας. Υπήρξαν χώρες που χρησιμοποίησαν την αξιοπιστία τους υπέρ της “Μακεδονίας” σε πρωτοφανή βαθμό […] αγωνιζόμενες να μας βοηθήσουν και να μεταπείσουν την Ελλάδα προκειμένου να μην επαναλάβει ό,τι έκανε όλη την προηγούμενη περίοδο», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπενθύμισε, όπως είπε, πως η χώρα του είναι επί επτά χρόνια παραμένει σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια προτείνει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων ποια βήματα θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο και εάν είναι πιθανή μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την εντατικοποίηση της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε ότι υπήρξαν πολλές πρωτοβουλίες για συναντήσεις, και πως ο ίδιος προσωπικά απέστειλε επιστολές προς τον κ. Σαμαρά, μια φορά πριν γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας και μια ακόμη φορά αφότου έγινε πρωθυπουργός, ωστόσο, όπως είπε, «ο κ. Σαμαράς αποφεύγει με κάθε τρόπο συνάντηση».
«Αυτό είναι κακό σημάδι. Δείχνει, πιθανόν, πως δεν υπάρχει ετοιμότητα για λύση κι΄ αυτό γίνεται σαφές […]. Είμαστε ανοιχτοί για διάλογο, για αναζήτηση λύσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.