Τετάρτη, 24 Ιουλ.
32oC Αθήνα

ΠΓΔΜ: Έκτακτα μέτρα για την προστασία ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από την ατμοσφαιρική ρύπανση

ΠΓΔΜ: Έκτακτα μέτρα για την προστασία ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενες έγκυες γυναίκες και τα άτομα άνω των 60 ετών, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα απαλλάσσονται των εργασιακών τους υποχρεώσεων στις περιοχές των Σκοπίων, της Μπίτολα (Μοναστήρι), του Τετόβου και του Κίτσεβο Σκόπια, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπερβαίνει κατά πολύ, τις τελευταίες ημέρες, τα επιτρεπόμενα όρια στις περιοχές αυτές.

Ακόμη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συνέστησε οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι εργαζόμενοι στις κατασκευές να εργάζονται από τις 11 έως τις 17 μ.μ., ενώ τα ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ακυρώσουν τυχόν προγραμματισμένες υπαίθριες δραστηριότητες μαθητών.

Όλα τα υγειονομικά ιδρύματα στη χώρα θα αυξήσουν την ετοιμότητα τους προκειμένου να παράσχουν ιατρική φροντίδα σε αυξημένο αριθμό ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, συνιστάται η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ στις πόλεις των Σκοπίων, του Μοναστηρίου, του Τετόβου και του Κίτσεβο.

Τις τελευταίες ημέρες, σε ορισμένες περιοχές της ΠΓΔΜ και κυρίως στα Σκόπια, καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμη και τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (με επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια).

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας στα Σκόπια έχει αναγκάσει αρκετούς κατοίκους της πόλης, κυρίως ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, να περιορίσουν στο έπακρο τις μετακινήσεις τους.

Ιδιαίτερα αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες και προχθές, όταν πυκνό σύννεφο νέφους είχε καλύψει όλα τα Σκόπια.

Ομάδες νεαρών εθελοντών μοιράζουν χθες και σήμερα δωρεάν μάσκες προστασίας σε διερχόμενους πολίτες στο κέντρο των Σκοπίων, ενώ το όλο ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της να επιτρέπει την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προχωρημένης παλαιότητας και να καταστρέφει κάθε εστία πρασίνου στα Σκόπια για λόγους ανοικοδόμησης, φέρει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συσσώρευση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Αμπντιλακίμ Αντέμι, δήλωσε ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας δημιουργείται εξαιτίας των ρύπων από τα αυτοκίνητα και της καύσης ξύλου και ακατάλληλων υλικών για λόγους θέρμανσης.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αυξημένες τιμές ρύπανσης στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, χαρακτηριστικών για τη χειμερινή περίοδο, από την καύση για την παροχή θέρμανσης στα διαμερίσματα, μέχρι και την ομίχλη που επικρατεί στα Σκόπια, η οποία δεν βοηθά στο να διαφύγουν οι ρύποι από την ατμόσφαιρα της πόλης, καθώς και στη γεωγραφική θέση των Σκοπίων, τα οποία βρίσκονται σε “βαθούλωμα” που εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΓΔΜ: Ο κατασκευαστικός τομέας κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της οικονομίας

Προκαλεί πάλι ο Γκρούεφσκι: Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την κρίση για να μην επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας

ΠΓΔΜ: Στο 35% του μέσου κοινοτικού όρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε