Η ομίχλη και το ψιλόβροχο υποχωρούν και από τα ξημερώματα, τα αεροπλάνα της Αυστραλίας και των ΗΠΑ “σηκώθηκαν” ξανά για να ψάξουν στην περιοχή 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ για το εξαφανισμένο αεροπλάνο της Malaysia Airlines με τους 239 επιβαίνοντες.
Οι έρευνες δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ για τα δυο αντικείμενα που εντοπίστηκαν στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, ξεθωριάζουν.
Το χειρότερο είναι πως οι ελπίδες ότι μετά από 13 μέρες οι συγγενείς των αγνοουμένων επιβαινόντων θα έπαιρναν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που κάτι ήθελαν να πουν.
Γιατί σήμερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός (μόλις μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις από τη Βουλή) προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις. Και σε μια (αποτυχημένη) προσπάθεια να υποστηρίξει την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από δορυφόρο, δήλωσε πως μπορεί και να μην είναι τίποτα τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στον Ινδικό. “Μπορεί να είναι ένα κοντέινερ που έπεσε από ένα πλοίο. Οτιδήποτε. Αλλά οι οικογένειες είχαν δικαίωμα να μάθουν όλες τις εξελίξεις”, είπε ο Τόνι Άμποτ.
Το ίδιο κυνικά, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Γουόρεν Τρας, δήλωσε πως τα αντικείμενα που φωτογραφήθηκαν από δορυφόρο στις 16 Μαρτίου και ίσως να ανήκουν στο αγνοούμενο αεροπλάνο, μπορεί πια και να έχουν βυθιστεί!
“Κάτι που επέπλεε στη θάλασσα πριν τότες μέρες, μπορεί τώρα να έχει φτάσει στον πάτο”, είπε.
Το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα είναι ένα από τα πιο απρόσιτα στον πλανήτη, δυσπρόσιτο και… τεράστιο. Η περιοχή όπου επικεντρώνονται οι έρευνες είναι 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καλύπτει μια ωκεάνια κορυφογραμμή, μια μεγάλη θάλασσα μήκους 3.500 μέτρων.
Τα αυστραλιανά, νεοζηλανδικά και αμερικανικά αεροπλάνα που επιχειρούν στην περιοχή θα βοηθήσουν και αεροσκάφη από την Κίνα και την Ιαπωνία. Κάθε αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί μόνο για δύο ώρες πριν επιστρέψει στη στεριά.
Ήδη, το πρώτο αεροπλάνο πήγε και… γύρισε. “Με λίγη τύχη, κάτι θα βρούμε σύντομα” δήλωσε ο πιλότος αυστραλιανού αεροπλάνου που μετέχει στις έρευνες.
Στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται οι έρευνες, τα πληρώματα έριξαν ειδικές σημαδούρες για να παρακολουθήσουν τα ρεύματα.
Πέντε αεροσκάφη από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ μετέχουν σήμερα στις έρευνες. Οι πρώτες πτήσεις πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή χθες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ενώ την επιχείρηση δυσχέραναν και οι κακές καιρικές συνθήκες.
Οι σημερινές μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι επιτρέψουν καλύτερη ορατότητα και να διευκολύνει την παρατήρηση των κυμάτων, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ