Δευτέρα, 4 Νοε.
17oC Αθήνα

Pandora Papers: Στη φόρα οι σκοτεινές συναλλαγές των ισχυρών του κόσμου – Ζαλίζουν τα… εκατομμύρια στις offshore

Pandora Papers: Στην άμυνα οι ηγέτες - Σαν να μην έγιναν ποτέ οι αποκαλύψεις

Το κουτί της… Πανδώρας άνοιξε και οι ισχυροί του κόσμου είχαν τα μυστικά τους να αποκαλύπτονται. Και τα λεφτά που είχαν «κρύψει» στις offshore, θα έρχονται στο φως μέσα από τις αποκαλύψεις των Pandora Papers.

Το νέο μεγάλο σκάνδαλο έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να προκαλεί… «σεισμό». Στα Pandora Papers εμπλέκονται 35 νυν και πρώην ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, πρώην βασιλείς που… αγαπούσαν τις offshore. Έχουν έρθει στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούν πρόσωπα σε 117 χώρες. Είναι η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων. Μέχρι την επόμενη τουλάχιστον.

Στο σκάνδαλο Pandora Papers εμπλέκονται 14 «φορολογικοί παράδεισοι», εκεί όπου άνθρωποι όπως ο Τόνι Μπλερ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο εμίρης του Κατάρ και πολλοί πολλοί άλλοι είχαν «κρύψει» εκατοντάδες εκατομμύρια. Ακόμη κι ο κατασκευαστής του παλατιού του Ερντογάν (με τα 1.500 δωμάτια) είναι στη λίστα των Pandora Papers, όπως και ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ εκτίθενται από την γιγάντια έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Στα πρόσωπα που είχαν «κρύψει» λεφτά σε offshore εταιρίες είναι επίσης η Σακίρα (σ.σ. είχε περάσει από δίκη για φοροδιαφυγή και στην Ισπανία στο παρελθόν), η Κλόντια Σίφερ αλλά και ο Ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι (και πρώην της Μπαρτσελόνα) Πεπ Γκουαρντιόλα όπως και ο Χούλιο Ιγκλέσιας.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ανάμεσα στα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα με εκείνους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Pandora Papers είναι και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν σχολίασαν.

Σακίρα, Χουάν Κάρλος και Ιγκλέσιας 

Φυσικά, στην έρευνα συμμετείχαν και Ισπανοί δημοσιογράφοι. Κι αποκάλυψαν πως στο σκάνδαλο εμπλέκονται ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο Χούλιο Ιγκλέσιας, η Σακίρα και ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Και αυτά είναι τα ονόματα που έχουν δει για την ώρα το φως της δημοσιότητας. Γιατί οι αποκαλύψεις, συνεχίζονται. 

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ,  η Corinna Larsen, η ερωμένη του πρώην βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, σχεδίαζε το 2007 ένα καταπίστευμα που λεγόταν Peregrine, από τη Νέα Ζηλανδία και οι διαχειριστές της σε περίπτωση θανάτου της θα παρέδιδαν στον πρώην βασιλιά το 30% ενώ το υπόλοιπο θα το κληρονομούσαν τα παιδιά της. Επρόκειτο για το «Hispano Saudi Investment Fund» που είχε υποστηρίξει ο Χουάν Κάρλος και για το οποίο είχε εργαστεί. Τα ανυπόγραφα έγγραφα, που αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της Λάρσεν , δημιουργήθηκαν στις 27 Μαρτίου 2007, 14 ημέρες πριν από την καταχώρηση του ισπανικού-σαουδαραβικού ταμείου που προωθήθηκε και από τις δύο χώρες στο Γκέρνσεϊ, φορολογικό παράδεισο των Νήσων της Μάγχης. Ο δικηγόρος της Λάρσεν διαβεβαιώνει ότι αυτά τα έγγραφα είναι ψευδή.

Ο Χούλιο Ιγκλέσιας έχει χρησιμοποιήσει πέντε εταιρείες που βρίσκονται στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων για να αποκτήσει ακίνητα στο Indian Creek, το νησί του Μαϊάμι γνωστό ως καταφύγιο των πλουσίων. Η τρέχουσα αξία των σπιτιών είναι 112 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από το επίσημο μητρώο του Miami-Dade County. Ο τραγουδιστής συνδέεται με άλλες 15 εταιρείες, τις οποίες διαχειρίζεται η Trident Trust, ένα από τα γραφεία στο κέντρο των Pandora Papers, σύμφωνα με την El País.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ήταν κάτοχος λογαριασμού στην Ανδόρα μέχρι το 2012, όταν εκμεταλλεύτηκε την φορολογική αμνηστία που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για να ρυθμίσει τα χρήματα στο λογαριασμό του στο Πριγκιπάτο της Ανδόρρας. Μέχρι τότε, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι δεν είχε δηλώσει στο ισπανικό υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που διέθετε σε αυτόν τον λογαριασμό. Ο Lluis Orobitg, φορολογικός σύμβουλος του Γκουαρντιόλα ισχυρίστηκε ότι ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι χρησιμοποίησε την Banca Privada de Andorra (BPA) για να καταθέτει τον μισθό που έπαιρνε ως παίκτης για την Al Ahli (Κατάρ) στην οποία αγωνίστηκε μεταξύ 2003 και 2005. Όταν δέχτηκε τη φορολογική αμνηστία, ρύθμισε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ πληρώνοντας 10% επί των τόκων που είχαν δημιουργήσει τα κεφάλαιά του τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, τα οποία δεν είχαν παραγραφεί.

Η Σακίρα, που μένει μόνιμα στην Βαρκελώνη με τον σύντροφό της (και παίκτη της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ), εμφανίζεται στα Pandora Papers με τρεις εταιρείες εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Οι εταιρείες άνοιξαν τον Απρίλιο του 2019 μέσω του παναμέζικου δικηγορικού γραφείου OMC, όταν ο Τύπος είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι ισπανικές φορολογικές αρχές ερευνούν τα οικονομικά της. “Το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες στο εξωτερικό βασίζεται σε καθαρά λειτουργικό και εμπορικό θέμα και σε καμία περίπτωση δεν απολαμβάνει φορολογικό πλεονέκτημα ή όφελος”, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί της.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος γερουσιαστής

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης εμπλέκεται μέσω της δικηγορικής εταιρίας που είχε ιδρύσει. Σύμφωνα με τον Guardian η Anastasiades & Partners απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες.

Η εταιρία του Νίκου Αναστασιάδη κατηγορείται για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου γερουσιαστή.

Τα Pandora Papers αναφέρουν πως η εταιρεία διαχείρισης υπεράκτιων εταιρειών Alcogal, με έδρα τον Παναμά, είχε καταγγείλει το 2015 με δήλωση προς τις οικονομικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ότι η συγκεκριμένη κυπριακή νομική εταιρεία είχε δώσει παραπλανητικά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη των τεσσάρων offshore εταιρειών.

Ως ιδιοκτήτες είχαν δηλωθεί μέλη προσωπικού της ίδιας της νομικής εταιρείας, ενώ σύμφωνα με την Alcogal ο πραγματικός ιδιοκτήτης και ωφελούμενος ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Ο Λεμπέντεφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2015 έχοντας κατηγορηθεί για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, αλλά ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Πλέον είναι παραγωγός ταινιών στο Χόλιγουντ.

Νίκος Αναστασιάδης

Η εταιρεία Anastasiades & Partners απορρίπτει με δήλωση προς την εφημερίδα την κατηγορία, ενώ με δήλωσή του στον Guardian, ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι αν και κάτοχος μετοχών δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στη νομική εταιρεία από όταν έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.

«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης στον Guardian, σημειώνοντας ότι η σχέση του με τον Λεμπεντεφ ήταν «εγκάρδια» αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

Ο Guardian, πάντως, σημειώνει πως δεν υπάρχει υπόνοια περί ανάμειξης του προέδρου της Κύπρου στις δραστηριότητες του νομικού γραφείου. Αμφισβητεί, όμως, τη… σύνεση της απόφασης να επιτρέψει στο γραφείο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά του.

Το νομικό γραφείο από την πλευρά του διευκρινίζει πως οι τρεις υπάλληλοί του, που κατά την Alcogal είχαν δηλωθεί ως ωφελούμενοι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών, δεν είχαν ποτέ δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά ως διαχειριστές εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε απόλυτη συμφωνία με τον κυπριακό νόμο. Η δήλωση της εταιρείας προς τον Guardian επίσης τονίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή στις δραστηριότητες του νομικού γραφείου από το 1997.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το ίδιο νομικό γραφείο παρείχε συμβουλές προς τον Λεμπέντεφ ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα το 2011.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογένειάς του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο Πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers

Άνθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε, σύμφωνα με τα Pandora Papers, δημιουργήσει τουλάχιστον 30 υπεράκτιες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Μέσω αυτών, αγόρασε 14 ακίνητα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΣΚΑΙ, ΕΡΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις