Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, αποσύρθηκαν από το φυλάκιο αυτό, σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Χρέστιστσε, δύο ώρες αφότου το κατέλαβαν με μια αιματηρή επιχείρηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, η επιχείρηση αυτή είχε αποτέλεσμα «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αυτονομιστών να βρουν το θάνατο και να τραυματιστεί ένα στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων.
Την ίδα ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι εάν οι αρχές στο Κίεβο χρησιμοποιήσουν το στρατό της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα υπάρξουν συνέπειες.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας «σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της».
«Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη “οξεία φάση” (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.
«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», συνέχισε ο Πούτιν.
Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.
Στο μεταξύ, η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να “υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία” και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
“Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στο να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα”, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.
“Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει” την συμφωνία της Γενεύης “θα πρέπει να κάνουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μια αποκλιμάκωση”, πρόσθεσε. “Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση” αυτής της συμφωνίας, σημείωσε.
Η συμφωνία της Γενεύης, η οποία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ και την Ουκρανία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο ξανάρχισε η βία στη χώρα και η ένταση δεν παύει να κλιμακώνεται.
Το Κίεβο αποφάσισε σήμερα να περάσει στην επίθεση και συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών στην Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.
“Όλες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στην βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους”, ζήτησε παράλληλα η Άστον σε ανακοίνωσή της.
“Ζητώ να τερματιστεί η βία, οι εκφοβισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση που του υπεβλήθη σχετικά με την προετοιμασία ενδεχόμενων νέων οικονομικών κυρώσεων, ο Μαν απάντησε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο “βρίσκεται σε εξέλιξη”. “Η δράση μας εξαρτάται από την κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει μια καθορισμένη και γρήγορη καταληκτική ημερομηνία”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συναγερμός στην Ουκρανία! Δολοφόνησαν απαχθέντα πολιτικό
Τζον Κέρι: “Ήταν πιο απλά” κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου