Τρίτη, 23 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πέερ Στάινμπρουκ: Ο γκαφατζής αντίπαλος της Μέρκελ

Πέερ Στάινμπρουκ: Ο γκαφατζής αντίπαλος της Μέρκελ

Πολλές πιθανότητες δεν έχει αλλά πριν κλείσουν οι κάλπες και καταμετρηθούν οι ψήφοι κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος. Κι ας λένε οι δημοσκοπήσεις. Ποιος είναι λοιπόν ο πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας; Γνωρίστε τον Πέερ Στράινμπρουκ, τον επιρρεπή στις γκάφες αντίπαλο της Άνγκελα Μέρκελ.

Κάποτε ήταν συνεργάτες, στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ το 2005 (κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών) ο Πέερ Στάινμπρουκ ήταν υπουργός Οικονομίας. Αλλά τελικά η μοίρα τους έφερε να διεκδικούν την ίδια καρέκλα, αυτή του καγκελάριου της Γερμανίας.

Για πολλούς αναλυτές είναι ο άνθρωπος που διέσωσε το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης συνεργασίας ήταν ξεκάθαρα υπέρ της λιτότητας και εκείνος που χάραξε το δρόμο που μετά ακολούθησαν ο Σόιμπλε και η Μέρκελ.


Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία είναι… λάτρης της γκάφας. Έχει προκαλέσει διπλωματικά επεισόδια, έχει αναγκάσει πρόεδρο χώρας να ακυρώσει το γεύμα μαζί του και προσφάτως ύψωσε και το μεσαίο δάχτυλο…

Αυτός είναι ο Πέερ Στάινμπρουκ

Γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1947 στο Αμβούργο. Είναι παντρεμένος εδώ και 37 χρόνια και έχει τρεις κόρες. Όπως και η Άνγκελα Μέρκελ είναι λάτρης του ποδοσφαίρου. Ο Στάινμπρουκ είναι φανατικός οπαδός της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Θεωρεί τον Χέλμουτ Σμιτ πολιτικό του πρότυπο. Δούλεψε άλλωστε στο γραφείο του πρώην καγκελάριου από το 1978 έως το 1981. Οι δυο τους παίζουν συχνά σκάκι.
Η οικογένεια της μητέρας του έχει ρίζες στη Δανία και ο υποψήφιος καγκελάριος μιλά δανέζικα. Του αρέσει το καλό κρασί, το καλό φαγητό (ειδικά αν είναι μακαρόνια) και ο Λου Ριντ.

Η ζωή στο κοινόβιο λίγο έλειψε να του στοιχίσει ακριβά (σ.σ. τον διορισμό στο Δημόσιο) γιατί το κοινόβιο κατηγορήθηκε για τρομοκρατία – Τα Νέα

Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Κιέλου. Αποφοίτησε το 1974.
Εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από το 1969 και τη 10ετία του 1970 έζησε ακόμη και σε κοινόβιο.

To 1993 έγινε υπουργός Οικονομίας και Υποδομών στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν αλλά σύντομα επέστρεψε στη Ρηνανία-Βεστφαλία όπου έγινε υπουργός Οικονομίας και Υποδομών το 1998 και υπουργός Οικονομικών το 2000.
Από το 2002 έως το 2005, διετέλεσε πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όντας επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των Πρασίνων.


Όταν ο Στρέντερ αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, το 2005, οι Χριστιανοδημοκράτες νίκησαν αλλά αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με το SPD. Ο Στάινμπρουκ έγινε υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ. Εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομικών στις 27 Οκτωβρίου του 2009 για να δώσει τη θέση του στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έκτοτε πέρασε… απέναντι και ο συνεργάτης της Μέρκελ έγινε… εχθρός της! Και το γεγονός πως έφυγε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση, του έδωσε ένα πλεονέκτημα γι’ αυτό.


Πήρε το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών (από 2005 ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος) στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012. Αλλά επειδή θεωρείται συντηρητικός, την υποψηφιότητά του δεν είδαν με καλό μάτι οι της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο βασιλιάς της γκάφας

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τον Πέερ Στάινμπρουκ ως τον μοναδικό υποψήφιο που θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τη Μέρκελ. Άλλοι πάλι θυμήθηκαν τα ορισμένα ξεσπάσματά του στη Βουλή αλλά και τις γκάφες του.

Μπορεί να είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά ήταν γκάφες… μεγατόνων.


Διπλωματικό επεισόδιο Νο1
Η πρώτη αφορά στην Ελβετία. Ο Στάινμπρουκ επιτέθηκε στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα και στην προστασία που αυτό παρέχει σε κεφάλαια… αγνώστου πατρός. «Είστε δειλοί σαν τους ινδιάνους που τρέχουν όταν έρχεται το ιππικό» είχε πει και συνέκρινε την Ελβετία με την πρωτεύουσα της Μπουργκίνα Φάσο, Ουαγκουντούγκου.


Διπλωματικό επεισόδιο Νο2
Λίγο μετά τις εκλογές στην Ιταλία, ο Στάινμπρουκ και ενώ έχει πάρει το χρίσμα για να διεκδικήσει την καγκελαρία, σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Χαρακτηρίζει κλόουν τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι (κλόουν και τεστοστερόνη συγκεκριμένα) και Μπέπε Γκρίλο. «Νιώθω αποτροπιασμό που αυτοί οι δύο κλόουν κέρδισαν», είχε δηλώσει. Το διπλωματικό επεισόδιο δεν άργησε. Ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο που εκείνο το διάστημα βρισκόταν στο Βερολίνο, έφτασε στο σημείο να ακυρώσει το προγραμματισμένο δείπνο τους!

Στάινμπρουκ και το... υψωμένο δάχτυλο! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ sueddeutsche.de
Το υψωμένο δάχτυλο
Και φτάνουμε στο… δάχτυλο! Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών κλήθηκε να δώσει μια… εναλλακτική συνέντευξη. Στις ερωτήσεις θα απαντούσε με παντομίμα και όχι με λόγια. Όταν λοιπόν ρωτήθηκε αν θεωρεί πως του αξίζουν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί όπως το προσωνύμιο «Πεερλουσκόνι», το οποίο παραπέμπει στην… αδυναμία του τον Μπερλουσκόνι, η κίνηση ήταν να υψώσει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πέερ Στάινμπρουκ μας… υψώνει το δάχτυλο!

Το Spiegel “έντυσε” τη Μέρκελ αυτοκράτειρα και μετά τη… “στόλισε”

Το… άγνωστο πρόσωπο της Μέρκελ – Όσα δεν γνωρίζαμε για την καγκελάριο

Γερμανία: Ανεβαίνει το SPD αλλά η Μέρκελ είναι… άπιαστη!

Αποκάλυψη BILD: Εκβιάζουν τον αντίπαλο της Μέρκελ με μία “ανασφάλιστη” οικιακή βοηθό

Δε χάνει με τίποτα το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις η Μέρκελ!

Πόσοι Γερμανοί είδαν το debate και ποιον “ψηφίζουν” ως νικητή;

Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα θέλει ο Στάινμπρουκ

Debate: Νικητής στο… νήμα ο Στάινμπρουκ – Πού «πάτωσε» η Μέρκελ

Γερμανικό debate: Μέρκελ: Θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο η Ελλάδα – Στάινμπρουκ: Αν ήμουν καγκελάριος θα το είχα χειριστεί διαφορετικά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε