Κόσμος

Πείραμα CERN: Πιο κοντά από ποτέ στο “σωματίδιο του Θεού”

Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνάμεις που συγκροτούν και συγκρατούν την ύλη.

Ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής του CERN, για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2009 πραγματοποίησε την πρώτη του ξεκάθαρη παρατήρηση ενός άγνωστου μέχρι τώρα υποατομικού σωματιδίου, το οποίο ονομάστηκε Chi_b (3P).

Η αναλάλυψη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επισήμως, αλλά έχει ήδη γίνει η σχετική προδημοσίευση στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο Arxiv, σύμφωνα με το BBC.

Το νέο σωματίδιο αποτελεί μια περισσότερο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi που έχουν ήδη ανιχνευθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις σωματιδίων, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρότζερ Τζόουνς του πειράματος Atlas του CERN.

To νέο σωματίδιο αποτελείται από ένα “beauty” κουάρκ και ένα “beauty” αντι-κουάρκ, που είναι συνδεδεμένα. Η δύναμη που συνδέει αυτά τα δύο (το κουάρκ και το αντι-κουάρκ) είναι η ισχυρή πυρηνική δύναμη, συνεπώς η ανακάλυψη του νέου σωματιδίου ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή τη θεμελιώδη δύναμη της φύσης, η οποία επίσης συγκρατεί τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους πυρήνες.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε αυτή η πιο διεγερμένη κατάσταση των σωματιδίων Chi, αλλά έως τώρα δεν είχαν καταφέρει να τη δουν.

Τώρα, οι επιστήμονες προσδοκούν να ”πιάσουν μεγαλύτερα ψάρια”, επιβεβαιώνοντας οριστικά και πέραν κάθε αμφιβολίας την ύπαρξη του σωματιδίου-φαντομά του Χιγκς εντός του 2012.

Διαβάστε

Κοντά στο «σωματίδιο του Θεού» το Cern

Λειτούργησε το Cern!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος