Παρασκευή, 29 Νοε.
13oC Αθήνα

Περίεργα παιχνίδια με τα σύνορα! Ποιοι βλέπουν “κατάρρευση” της Σένγκεν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μια ομάδα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, πιέζει για να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη ζώνη Σένγκεν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, με την συζήτηση για τη συνθήκη Σένγκεν να παίρνει “περίεργες” διαστάσεις.

Σύμφωνα με προδημοσίευση του άρθρου της, η κυριακάτικη εφημερίδα αναφέρει πως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία είναι επίσης μεταξύ αυτών που πιέζουν για να επεκταθούν οι έλεγχοι σε επιλεγμένα σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Η πρωτοβουλία θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα.

Τι ισχύει με τους ελέγχους

Αν υιοθετηθεί, θα επιτρέψει στη Γερμανία να παρατείνει για άλλον ενάμιση χρόνο τους συνοριακούς ελέγχους της, που πρόκειται να λήξουν τον Μάιο.

Έξι μέλη της 26μελούς συνθήκης Σένγκεν, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και άλλων τεσσάρων χωρών της ΕΕ, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους εντός της ζώνης αυτής όπου η κυκλοφορία είναι ελεύθερη.

Η κυνική Κριστίν Λαγκάρντ

“Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν”, δήλωνε παράλληλα από το Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα.

ΦΩΤΟ REUTERS

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, ερωτηθείσα στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, αν η ζώνη Σένγκεν ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο, απάντησε: “Ναι το πιστεύω” διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την προσωπική άποψή της. Όλα αυτά την ώρα που δημοσίευμα των Financial Times “ανάβει φωτιές”, αποκαλύπτοντας τα σχέδια της Κομισιόν και του Βερολίνου να υψώσουν “τείχη” στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μια χώρα μη μέλος της Ε.Ε., για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές.

Φτιάχουν κλίμα…

Η δήλωση της Λαγκάρντ προστίθεται σ’ αυτές πολλών ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι επισήμαναν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός ότι η μαζική συρροή προσφύγων στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν μια λύση, ωθώντας τις χώρες μέλη να ενεργούν ατομικά.

Οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε έκαναν μάλιστα λόγο για ενδεχόμενη εξάρθρωση της Ευρώπης εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ, ως θεσμός, πιστεύει πάντως ότι, αν γίνει σωστή διαχείριση αυτής της κρίσης, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει οικονομικά ορισμένες χώρες, προσφέροντάς τους επιπλέον ανάπτυξη.

Από οικονομικής πλευράς, “η Ευρώπη είναι χωρίς καμιά αμφιβολία σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι”, δήλωσε η Λαγκάρντ, “όμως έχουμε δύο σημαντικές ανησυχίες” για την ήπειρο.

Η μία είναι η προσφυγική κρίση και η άλλη είναι ο κίνδυνος του Brexit, μιας ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλασικά… προκλητικά η Αυστρία!

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, έκανε σήμερα λόγο για έναν “προσωρινό αποκλεισμό” της Ελλάδας από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, αν η Αθήνα δεν ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο των συνόρων της αντιμετωπίζοντας την εισροή των προσφύγων!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

“Αν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για έναν προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν“, δηλώνει η Μικλ-Λάιτνερ στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. “Όταν ένα κράτος του χώρου Σένγκεν δεν εκπληρώνει για μεγάλο διάστημα τις υποχρεώσεις του και δεν δέχεται βοήθεια παρά μόνον απρόθυμα, τότε δεν απαγορεύεται να το σκεφτούμε”, πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας “μύθο” την ιδέα ότι “τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν”!

Τικ – τακ…

“Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της. Μιλήσαμε πολύ, τώρα πρέπει να δράσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη”, επέμεινε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο το σενάριο ενός αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν.

“Δεν είναι νομικά δυνατό να αποκλεισθεί ένα κράτος από τη ζώνη Σένγκεν”, είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, ο Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε τότε την προεδρία του Συμβουλίου.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα και σε σύνοδο του Λαϊκού Κόμματός της στο Λεονφέλντεν της Άνω Αυστρίας, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών είχε ζητήσει από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων προς την Τουρκία, με συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη Σύνοδο αυτή, το Λαϊκό Κόμμα θα θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές της 24 ης Απριλίου, του πρώην προέδρου της Βουλής Αντρέας Κολ, ο οποίος συγκαταλέγεται στον σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την Ακροδεξιά του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας σε αυτές το ποσοστό του 30%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε