Τα στοιχεία για το 2012 είναι παρόμοια με αυτά του 2013, διευκρινίζει η οργάνωση αυτή προάσπισης των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στη Γενεύη.
“Η επιβίωση των αφρικανικών ελεφάντων εξακολουθεί να απειλείται άμεσα από τα υψηλά ποσοστά της λαθροθηρίας τους για το ελεφαντόδοντό τους”, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της CITES Τζον Σκάνλον, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των ελεφάντων που σκοτώνεται παράνομα ξεπερνάει τον αριθμό αύξησής τους.
Στην έκθεση επισημαίνεται ωστόσο ότι η ανοδική τάση στην λαθροθηρία ελεφάντων σταμάτησε το 2011. Εξάλλου για πρώτη φορά πέρυσι κατασχέθηκε περισσότερο ελεφαντόδοντο στην Αφρική απ’ό,τι σε χώρες προορισμού του στην Ασία.
Η πλειονότητα των κατασχέσεων έγινε στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα.
Η CITES είχε συστήσει πέρυσι στις τρεις αυτές σημαντικές χώρες προέλευσης ελεφαντόδοντου να εντείνουν την δράση τους για την προστασία των ελεφάντων.
Η οργάνωση αυτή κάλεσε εξάλλου σήμερα τις κύριες χώρες διέλευσης και πώλησης του ελεφαντόδοντου –Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μαλαισία και Φιλιππίνες– να εντείνουν και αυτές τον αγώνα κατά του εμπορίου του.
Στην έκθεση, η CITES επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις για μια αύξηση της λαθροθηρίας ελεφάντων της Ασίας, αν και δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία από τις ασιατικές χώρες.
Μια επιπλέον απειλή θέτει το αυξανόμενο εμπόριο άγριων ασιατικών ελεφάντων για τα κινεζικά τσίρκα και την τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης, καταλήγει στην έκθεσή της η διεθνής οργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μη φάτε ποτέ Μαρούλα! Δείτε τι έπαθαν οι ελέφαντες (ΦΩΤΟ)