Οι νεκροί της τραγωδίας, κυρίως γυναίκες εργάτριες, ανήλθαν σε περισσότερους από 230 και οι τραυματίες σε περισσότερους από 1.000, ενώ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν σήμερα σε μια αίθουσα στα ερείπια του κτιρίου Rana Plaza συνολικά 40 επιζήσαντες.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να επευφημούνται την ώρα της διάσωσης των 40 που επέζησαν από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στον τόπο της τραγωδίας κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων.
Το Rana Plaza στην Σαβάρ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα, φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark.
Το οκταώροφο αυτό κτίριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος προκαλώντας το χειρότερο δυστύχημα στην βιομηχανική ιστορία της χώρας αυτής, η οποία κατέστησε τον τομέα των ενδυμάτων τον κύριο μοχλό της οικονομίας της.
Εργάτες των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων στο κτίριο αυτό είχαν εκφράσει δημοσίως ανησυχίες την παραμονή του δυστυχήματος για ρωγμές στο κτίριο, αλλά οι υπεύθυνοι των μονάδων παραγωγής ενδυμάτων είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους την επόμενη ημέρα.
Δεκάδες χιλιάδες εργάτες απεργούν σήμερα σε όλη την χώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της τραγωδίας αυτής, προκαλώντας το κλείσιμο εκατοντάδων μονάδων παραγωγής ενδυμάτων, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους στην χώρα.
Το δυστύχημα αυτό πυροδότησε έντονη πολεμική όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας και εργασίας στον τομέα των υφαντουργιών στο Μπανγκλαντές, τον δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, ο οποίος προμηθεύει έναν αριθμό ξένων εταιρειών ενδυμάτων χαμηλού κόστους.
Τον Νοέμβριο του 2012, μια πυρκαγιά σε υφαντουργία επίσης στην περιφέρεια της Ντάκα, η οποία προμήθευε κυρίως την αμερικανική εταιρεία Walmart είχε στοιχίσει την ζωή σε 111 ανθρώπους. Σύμφωνα με εργάτες, οι υπεύθυνοι της μονάδας τους είχαν ζητήσει να παραμείνουν στη θέση τους, βεβαιώνοντάς τους ότι επρόκειτο μόνον για μια άσκηση για την περίπτωση πυρκαγιάς.
Η συρρίκνωση των δαπανών για τους ασιάτες προμηθευτές τους από τις μεγάλες δυτικές εταιρείες λιανικής στον τομέα της ένδυσης και η ελλιπής προσέγγισή τους στην διασφάλιση έστω και των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας στην εργασία δημιουργούν, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις συνθήκες για τραγωδίες όπως η χθεσινή.
Την ίδια ώρα και ο διευθυντής της πτέρυγας της βρετανικής Oxfam στο Μπανγκλαντές, Γκάρετ Πράις-Τζόουνς, κατηγόρησε τις δυτικές εταιρείες ότι δεν κάνουν αρκετά. “Οι δυτικοί αγοραστές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, πολύ περισσότερα, και έχουν ηθική ευθύνη να το κάνουν (…) Οι δυτικοί αγοραστές πρέπει πράγματι να πιέσουν για αξιοπρεπείς μισθούς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας”, σημείωσε ο ίδιος.
Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Μπανγκλαντές, ο Μόνιρ Χοσάιν, διευκρίνισε τέλος ότι οι αρχές άρχισαν έρευνα σε βάρος του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος, για παράβαση των κατασκευαστικών κανόνων.
Ο Μουσταφιζούρ Ραχμάν, αξιωματούχος μιας μονάδας της αστυνομίας που είναι αρμόδια για τον τομέα της βιομηχανίας, σημείωσε εξάλλου ότι οι ιδιοκτήτες των μονάδων αυτών παραγωγής ενδυμάτων που στεγάζονταν στο κτίριο είχαν σκοπίμως αγνοήσει το αίτημα των αρχών για το κλείσιμό τους και διευκρίνισε ότι αυτοί είναι άφαντοι από χθες που συνέβη το δυστύχημα.
Διαβάστε
Μπαγκλαντές: 165 οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίου – Συγκλονιστικές φωτό
Κτίριο κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος! Θρήνος στο Μπαγκλαντές
Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Μπαγκλαντές – Τουλάχιστον 20 νεκροί
Σαρωτικός ανεμοστρόβιλος με 10 νεκρούς και 500 τραυματίες
Απεβίωσε ο πρόεδρος του Μπαγκλαντές
Ναυτική τραγωδία στο Μπαγκλαντές – Δεκάδες αγνοούμενοι
Διπλή τραγωδία στο Μπαγκλαντές – Πάνω απο 130 νεκροί
21χρονος σκόπευε να σκοτώσει τον Μπαράκ Ομπάμα
Τρία τιγράκια σώθηκαν πριν γίνουν θύματα λαθρεμπορίας