Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ποια ήταν η Ρόζαλιν Φράνκλιν που τιμά με το doodle η google

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν (Rosalind Franklin) γεννήθηκε το 1920. Το νήμα της ζωής της κόπηκε πρόωρα από τον καρκίνο σε ηλικία 37 ετών το 1957. Υπήρξε μια από της γυναίκες που μπήκαν στην πρωτοπορία της βιοφυσικής και συνέβαλε σημαντικά στην αποκρυπτογράφηση του DNA.

Κόρη πλούσιας εβραϊκής οικογένειας, η Φράνκλιν σπούδασε βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δίνοντας μάλιστα μάχη για να ακολουθήσει την επιστημονική καριέρα που επιθυμούσε.
Με ακτίνες Χ η Ρόζαλιν Φράνκλιν φωτογράφισε τη μορφή Β του DNA ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το 1950 ανήκε στο επιστημονικό προσωπικό του King’s College του Λονδίνου, έπειτα από τριετή εργασία σε γαλλικό εργαστήριο, καθώς είχε ήδη καταξιωθεί στην επιστήμη της.
Η Ρόζαλιν Φράνκλιν έγινε σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το 1951 ήταν η Φράνκλιν που έθεσε τις βάσεις για τη λύση του “μυστηρίου” του DNA. Κατάφερε να κάνει τη διάκριση μεταξύ δύο μορφών DNA: της παρακρυσταλλικής Β μορφής και της κρυσταλλικής Α μορφής.

Με τη βοήθεια ακτίνων Χ, κατάφερε να φωτογραφήσει τη μορφή Β, που ακόμη και μέχρι σήμερα, θεωρείται εκπληκτικής καθαρότητας και ακρίβειας.
Το έργο της έγινε γνωστό και τιμήθηκε μόνο μετά θάνατον.

Η Ρόζαλιντ Φράνκλιν ποτέ δεν τιμήθηκε για τη συμβολή της στη διαλεύκανση της δομής της διπλής έλικας αυτά συνετέλεσαν στο να γίνει σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και μάλιστα ερήμην της.

Διαβάστε επίσης:
Τη Ροζαλιν Φράνκλιν τιμά η Google στο σημερινό Doodle

Ρέμπραντ φαν Ράιν: Tα 407α γενέθλιά του τιμά η google με doodle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε