Παρά την οικονομική δυσπραγία, τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με το 2007 και μάλιστα οι Ινδονήσιοι, οι Ινδοί και οι Μεξικάνοι φαίνεται να είναι από τους πιο ευχαριστημένους λαούς στον πλανήτη.
“Ο κόσμος σήμερα είναι πιο χαρούμενος και αυτό μπορούμε πραγματικά να το διαπιστώσουμε γιατί το παρακολουθούμε”, είπε ο Τζον Ράιτ, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos Global, που εξετάζει το βαθμό “ευτυχίας” περίπου 18.000 ανθρώπων σε 24 χώρες από το 2007. “Μια σειρά από παράγοντες, πέρα από την οικονομική κατάσταση, συντελούν στην ευτυχία”, σημείωσε.
Οι Βραζιλιάνοι και οι Τούρκοι συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των πιο ευτυχισμένων λαών. Στο άλλο άκρο, η Ουγγαρία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν τους λιγότερο χαρούμενους κατοίκους.
Αποδεικνύοντας ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, οι κάτοικοι ορισμένων από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία βρίσκονται στο μέσον της “κλίμακας της χαράς”.
“Υπάρχει ένα μοτίβο που υποδηλώνει ότι πολλοί άλλοι παράγοντες, πέρα από την οικονομία, κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους. Κάποιες φορές η μεγαλύτερη ευτυχία είναι ένα μαγειρεμένο φαγητό ή μια στέγη στο κεφάλι σου. Οι οικογενεικοί δεσμοί παραμένουν ο πρώτος παράγοντας στον οποίο οι άνθρωποι λένε ότι έχουν επενδύσει την ευτυχία τους. Ίσως σε αυτούς τους πολιτισμούς η οικογένεια να έχει μεγαλύτερο βαθμό επιρροής”, εξήγησε ο Ράιτ.
Ανά περιοχή, η Λατινική Αμερική έχει τους περισσότερους ευτυχισμένους κατοίκους και ακολουθούν η Βόρεια Αμερική, η Ασία και ο Ειρηνικός και η Μέση Ανατολή μαζί με την Αφρική. Μόνο το 15% των Ευρωπαίων δήλωσαν πολύ ευτυχισμένοι.
Γενικά, τα παντρεμένα ζευγάρια δηλώνουν πιο ευτυχισμένα σε σχέση με τους εργένηδες. Η εκπαίδευση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο αφού οι απόφοιτοι πανεπιστημίων είναι πιο ευτυχείς από τους υπόλοιπους.