Η σύγκρουση Τουρκίας – Ευρώπης είναι πλέον γεγονός με την Ολλανδία να πρωταγωνιστεί στην άγρια κόντρα με τον ίδιο τον Ερντογάν εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία και με τον Ερντογάν να βάζει λυτούς και δεμένους να εξαπολύουν επίθεση εναντίον οτιδήποτε ευρωπαϊκού. Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να μην κάνει υπερβολικές δηλώσεις αποκαλώντας Ναζί του Ολλανδούς. Ενα είδος ταξιδιωτικής οδηγίας εξέδωσε και η Αυστρία.
Ταξιδιωτική οδηγία από την Ολλανδία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο, η Ολλανδία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της στην Τουρκία να παραμένουν «σε επιφυλακή» και να αποφεύγουν «τις συγκεντρώσεις και τα πολυσύχναστα μέρη», έπειτα από ένα σαββατοκύριακο που σηματοδοτήθηκε από διαδηλώσεις μπροστά από τις ολλανδικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Ταξιιδιωτική οδηγία και από την Αυστρία
Με σημερινή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για πιθανή όξυνση της κατάστασης στην Τουρκία, αναφέροντας πως «μία όξυνση, όπως για παράδειγμα με μία επιβολή απαγόρευσης εξόδου, μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμα και ανά πάσα στιγμή», και ως εκ τούτου το υπουργείο συνιστά στους πολίτες να φέρουν μαζί τους «ισχύοντα έγγραφα ταυτότητας». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος και της ψηφοφορίας, «δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν διαδηλώσεις, βία και ταραχές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επιπλέον πως η διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στις 20 Ιουλίου του 2016 σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια για τρεις μήνες, έχει παραταθεί έως τις 19 Απριλίου του 2017, και πως εξαιτίας αυτών των εξελίξεων θα μπορούσαν να υπάρξουν ενισχυμένοι έλεγχοι προσώπων.
Ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «επειγόντως» στους Αυστριακούς πολίτες που ταξιδεύουν ή βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν σε μεγάλη ακτίνα συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας, όπως επίσης να ενημερώνονται τακτικά από τις ταξιδιωτικές οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών.
Τέλος, διευκρινίζεται τέλος ότι η κατάσταση στα θέρετρα της τουρκικής Ριβιέρας και τα παράλια του Αιγαίου είναι ήρεμη.
Τρίτη φορά ο Ολλανδός επιτετραμμένος στο τουρκικό υπεξ
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα το πρωί τον ολλανδό επιτετραμμένο, για τρίτη φορά αφότου άρχισε η κρίση, και του επέδωσε δύο επιστολές διαμαρτυρίας για «τη μεταχείριση που υπέστησαν οι τούρκοι υπουργοί και πολίτες στην Ολλανδία», σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Η Ολλανδία απέλασε το Σάββατο την τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και αρνήθηκε να επιτρέψει μια επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο αξιωματούχοι επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις με στόχο να πεισθεί η σημαντική τουρκική διασπορά να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.
Η παρουσία τούρκων πολιτικών σε τέτοιες συγκεντρώσεις προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες διενέξεις ανάμεσα στην Άγκυρα και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ δεν είχε προκαλέσει αναταραχή σε προηγούμενες τουρκικές εκλογές.
Σε μια δηλητηριώδη ομιλία που εκφώνησε χθες Κυριακή ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις αντανακλούν μια μορφή «ισλαμοφοβίας».
Φλερτάρει την εθνικιστική βάση
«Ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς εχθρούς στο εξωτερικό για να κολακεύσει την εθνικιστική βάση του καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα. Είναι τόσο απλό και οι Ολλανδοί έπεσαν σ’ αυτή την παγίδα, αντί να αγνοήσουν τη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτής και τουρκολόγος στο Washington Institute. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει χθες Κυριακή πως επιθυμεί «μια αποκλιμάκωση», όμως ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε.
Και σήμερα ο υπουργός του επί της Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ εξαπέλυσε νέα ομοβροντία. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει την τιμή του έθνους και του κράτους της Τουρκίας», δήλωσε.
«Παρακολουθούμε πλέον την κατάρρευση της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι ένας πολύ άρρωστος άνθρωπος, αντίθετα με την Τουρκία», επαύξησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.
Η κρίση αυτή σημειώνεται πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Ολλανδία, όπου το κόμμα του βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του ισλάμ, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη
Ανεπιθύμητος στην Ολλανδία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μπόρεσε αντίθετα να συμμετάσχει χθες σε μια συγκέντρωση στο Μετς, στην ανατολική Γαλλία. Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις γαλλικές αρχές επειδή έδωσαν την άδεια γι’ αυτή την επίσκεψη αλλά, έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, οι υποψήφιοι της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσαν πως η Γαλλία δεν έπρεπε να είχε επιτρέψει αυτή τη συγκέντρωση.
Αλλού στην Ευρώπη, ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν «πρότεινε» χθες στον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλει μια επίσκεψη στη Δανία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου εξαιτίας «της κλιμάκωσης» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ολλανδία.
Στη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις ματαίωσαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως αντιτίθεται στην έλευση τούρκων υπουργών για τέτοιες συγκεντρώσεις. «Μια τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμιά δουλειά εδώ, στη Γερμανία», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Ο Τσαβούσογλου επρόκειτο επίσης να συμμετάσχει χθες σε μια συγκέντρωση στη Ζυρίχη, όμως η συνάντηση αναβλήθηκε έπειτα από άρνηση του ξενοδοχείου, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS).