Παρασκευή, 13 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Politico: Γιατί κανείς δεν θέλει να γίνει Επίτροπος Υγείας – Ο «φτωχός συγγενής» της Κομισιόν

AP
AP

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων Επιτρόπων στην Κομισιόν από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που αναμένεται να γίνει την Τρίτη (17.09.2024), το Politico σε ανάλυσή του αναφέρει ότι υπάρχει μία θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν την θέλει κανείς, αυτή του Επιτρόπου Υγείας. 

Η θέση του Επιτρόπου Υγείας στη νέα Κομισιόν αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής και είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί ενώ υπάρχει φόβος να τοποθετηθεί στο πόστο κάποιος ή κάποια με ελάχιστη εμπειρία. 

Όπως σημειώνει το Politico, μέχρι πρόσφατα, ο τομέας υγείας της Κομισιόν είχε την τιμητική του, ειδικά μετά την κρίση του κορονοϊού όταν έλαβε επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης και ίδρυσε μια νέα υπηρεσία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.

Η τότε Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έχοντας τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα της υγείας, ηγήθηκε των προσπαθειών.

Ωστόσο καθώς τα κράτη-μέλη διεκδικούν τις κορυφαίες θέσεις στην Κομισιόν, η θέση του Επιτρόπου Υγείας φαίνεται να μένει πίσω, αντιμετωπίζοντας ελάχιστο ενδιαφέρον.

Η θέση αυτή, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico, πιθανότατα θα ανατεθεί σε ένα μικρό κράτος-μέλος της ΕΕ, χωρίς ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο και χωρίς εμπειρία στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA), η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, «τα διδάγματα από τη σημασία της υγείας φαίνεται να έχουν χαθεί, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να αφήσει πίσω της την πανδημία».

Με τις νέες προκλήσεις, όπως η οικονομία και η άμυνα, να διεκδικούν την προσοχή, η υγεία χάνει έδαφος, με τον φόβο ότι η νέα Επίτροπος ή ο νέος Επίτροπος Υγείας θα είναι κάποιος χωρίς επαρκή εμπειρία, ο οποίος θα κληθεί να χειριστεί κρίσιμα θέματα, όπως οι πολιτικές για το κάπνισμα και το άτμισμα, καθώς και την αναθεώρηση των κανόνων για τη φαρμακοβιομηχανία.

Οι δύο κύριοι υποψήφιοι για τη θέση του Επιτρόπου Υγείας έχουν ήδη αποχωρήσει από την κούρσα.

Ο Βέλγος Υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκ, ιδιαίτερα αγαπητός στις οργανώσεις κατά του καπνίσματος, απέσυρε την υποψηφιότητά του όταν η χώρα του αποφάσισε να ακολουθήσει την προτροπή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και να προτείνει γυναίκα υποψήφια για την Επιτροπή.

Ο άλλος υποψήφιος, ο πρώην Υπουργός Υγείας της Μάλτας, Κρις Φερν, ήταν επίσης ένας πιθανός διεκδικητής της θέσης, αλλά η υποψηφιότητά του αποσύρθηκε μετά από εμπλοκή του σε σκάνδαλο απάτης σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ποιους σκέφτεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ένα όνομα που συζητείται είναι αυτό του Κώστα Καδή, πρώην υπουργού Υγείας της Κύπρου αλλά εκείνος λέγεται ότι προτιμάει τη θέση του Επιτρόπου Μεσογείου.

Η Κροάτισσα υποψήφια, Ντουμπράβκα Σούιτσα, θεωρείται επίσης μια πιθανή επιλογή, αλλά κυρίως λόγω της θέσης της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της υγείας.

Παρά τις ανησυχίες για την εμπειρία των νέων υποψηφίων, ορισμένοι πιστεύουν ότι η πραγματική σημασία της πολιτικής υγείας θα καθοριστεί από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει θέσει την καταπολέμηση του καρκίνου ως προτεραιότητα της προηγούμενης θητείας της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις