Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Politico για Qatar Gate: H Καϊλή χρησιμοποιούνταν από τον Παντσέρι και για δουλειές του Μαρόκου

Politico για Qatar Gate: H Καϊλή χρησιμοποιούνταν από τον Παντσέρι και για δουλειές του Μαρόκου

Νέα στοιχεία γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα «πλοκάμια» της υπόθεσης του Qatar Gate που κλονίζει τις Βρυξέλλες και εμπλέκεται η Εύα Καϊλή. Δημοσίευμα του Politico βάζει στο «κάδρο» τις δραστηριότητες του Μαρόκου, που φαίνεται να ήταν πολύ πιο… «ενεργό» από το Κατάρ.

Το Politico υποστηρίζει ότι υπάρχει υποκλαπείσα συνομιλία κατά την οποία ο «εγκέφαλος» του Qatar Gate, Αντόνιο Παντσέρι και το «δεξί του χέρι» (σ.σ. και σύντροφος της Εύας Καϊλή) Φραντσέσκο Τζόρτζι συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα συμφέροντα του Μαρόκου στο Ευρωκοινοβούλιο. Η σκέψη ήταν να τοποθετήσουν είτε την Καϊλή, είτε τον Κοτζολίνο σε μια ειδική επιτροπή για το λογισμικό Pegasus. 

«Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή) συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα συμφέροντα του Μαρόκου τοποθετώντας είτε τον Αντρέα Κοτζολίνο είτε την Εύα Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την χρήση του λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Politico.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Politico επικαλείται πως έχει στην κατοχή του το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα διαφθοράς του Βελγίου, Μισέλ Κλεζ, για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο. Σε αυτό υποστηρίζει ότι περιλαμβάνονται τα ονόματα της Μαρί Αρενά και της Αλεσάντρα Μορέττι (ευρωβουλευτής που υπέγραψε την επιστολή για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή). 

Καθυστέρηση στην έναρξη της ακρόασης της Εύας Καϊλή από τις δικαστικές αρχές – Τι δήλωσε ο νέος της συνήγορος

Μαρί Αρενά, Αλεσάντρα Μορέττι, Αντρέα Κοτζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα – σύμφωνα με το Politico – είχαν σχηματίσει μια «τετράδα» που προωθούσε την ατζέντα του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ατόμου που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του δικτύου και ο οποίος έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές για να «πέσει στα μαλακά».

Στο επίκεντρο το Μαρόκο

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Μαρόκο εξετάζεται για τον αν έχει χρησιμοποιήσει το λογισμικό Pegasus προκειμένου να προχωρήσει σε υποκλοπές της ισπανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Politico και το ένταλμα σύλληψης που επικαλείται, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφερε να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το να εκδώσει ψήφισμα που δεν ήταν υπέρ του Μαρόκου και ενημέρωσε τον Παντσέρι γι’ αυτό τον Μάιο του 2022.

Στο δικαστικό έγγραφο – σύμφωνα πάντα με το Politico – αναφέρονται, μάλιστα, και δύο ονόματα Μαροκινών ο ρόλος των οποίων θεωρείται κρίσιμος για τη λειτουργία του παράνομου δικτύου: ο πράκτορας Μοχάμεντ Μπελαρέκ, με τον κωδικό Μ118 που ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, και ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν. Ο τελευταίος φέρεται να διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο δίνοντας χρήματα και εκτιμάται ότι ενεργούσε στενά με τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου σε συνεργασία με τον Μπελαρέκ.

Spiegel: Όταν «αγόραζαν» Παντσέρι – Τζόρτζι για το Κατάρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίεργη δραστηριότητα των Παντσέρι και Τζόρτζι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο. Σε παλαιότερο δημοσίευμα του Spiegel έχει υποστηρίξει ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου ήταν αυτές που δωροδοκούσαν αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να διαφημίζουν τις αρετές του Κατάρ.

Το δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό έφερε τον τίτλο: «Marokkogate», δίνοντας έτσι άλλη διάσταση στο σκάνδαλο διαφθοράς. «Είναι γνωστό ότι το Κατάρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σχολίαζει το «Spiegel», σημειώνοντας ότι το Μαρόκο είχε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή απ΄ότι πιστεύουν οι αρχές στο Βέλγιο.

Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει την θέση του αυτή, επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του και επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των ξένων μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου «DGED» στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας.

Με πληροφορίες από Politico 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις