Κρίση στην ευρωζώνη, τύπου Ελλάδας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει η Μαρίν Λε Πεν αν αποφασίσει τελικά να ρίξει τη νεοσύστατη κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, γράφει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.
Υπό την «απειλή» της Μαρίν Λε Πεν, η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει πάλι τον κίνδυνο να μην έχει κυβέρνηση ενώ οι κρίσιμες είναι οι εξελίξεις και για την ευρωζώνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Politico, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολιτική και οικονομική αναταραχή, με την ακροδεξιά να κερδίζει έδαφος, τη Γερμανία να πλήττεται από μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και τους ηγέτες να αμφιταλαντεύονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επικείμενη, δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλίδα πολιτικός μπορεί να είναι έτοιμη να βάλει φωτιά στο σκηνικό.
Αυτή τη στιγμή, η ακροδεξιά πολιτικός και το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, ζυγίζουν αν θα ψηφίσουν κατά του προϋπολογισμού του Μισέλ Μπαρνιέ. Αν τελικά τον καταψηφίσουν, όχι μόνο θα τραβήξουν την πρίζα στην εύθραυστη κυβέρνηση, μόλις τριών μηνών, αλλά «θα τρομοκρατήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα στείλει κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη».
Μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ, το πρωί της Δευτέρας (25.11.2024), η Λε Πεν ξεκαθάρισε ότι εάν το κείμενο του προϋπολογισμού παραμείνει ως έχει, το κόμμα της θα ψηφίσει κατά. «Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιλέξει νέο πρωθυπουργό», είπε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προτεραιότητά της είναι η διευθέτηση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας, που έχει έλλειμμα άνω του 6%, δηλαδή διπλάσιο από αυτό που ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.
«Μέχρι στιγμής, η Λε Πεν έχει αντισταθεί στον τορπιλισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά πάντα έλεγε ότι θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό αν δεν της άρεσε. Και τον μισεί. Το ίδιο κάνει και η αντίπαλη αριστερή ομάδα της», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
«Η θέση της Μαρίν Λε Πεν είναι ανεύθυνη», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, σύμμαχος του Μακρόν. «Δεν μπορείς να παίζεις κορώνα-γράμματα με το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι αν η γαλλική κυβέρνηση καταρρεύσει για τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει αμέσως οικονομική κρίση και η Γαλλία δεν είναι θωρακισμένη.
Η κρίση χρέους στην Ελλάδα
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα παραλίγο να ανατρέψει την ευρωζώνη και έδειξε ότι οι κρίσεις δεν μπορούν να περιοριστούν σε μία μόνο χώρα.
Στη συνέχεια άρχισαν να παραπαίουν οι οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν οι οικονομίες και μεγάλων κρατών, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Όμως τότε η Γερμανία, υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ισχυρή. Η χώρα μπορούσε να αντέξει τη διάσωση συμμάχων της και είχε το πολιτικό κεφάλαιο για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει, αφού η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε σύγχυση και η κυβέρνηση σε καθεστώς πολιορκίας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ανακοίνωσε το πρώτο κλείσιμο εργοστασίων στην ιστορία της, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας μετά από πτώση 42% στα τριμηνιαία κέρδη. Η χαλυβουργία ThyssenKrupp ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να καταργήσει έως και 11.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Χιλιάδες ακόμη πρόκειται να φύγουν από την Bosch και τη Ford στη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλοκ θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης χρέους της ευρωζώνης λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της αβεβαιότητας της πολιτικής.
Δίκη για υπεξαίρεση
Η Μαρίν Λε Πεν, που θέλει να είναι υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας το 2026 επέκρινε τον προϋπολογισμό του Μισέλ Μπαρνιέ, που προβλέπει την εξοικονόμηση 60 δισ. ευρώ, για την αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια και την προτεινόμενη καθυστέρηση της προσαρμογής του πληθωρισμού στις συντάξεις. Παράλληλα, τον κατηγόρησε για αποτυχία στη μείωση των δαπανών για τη γραφειοκρατία και την ιατρική βοήθεια στους μετανάστες.
Η αναμέτρηση για τον προϋπολογισμό διεξάγεται ενώ η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τις κατηγορίες για υπεξαίρεση που αντιμετωπίζει. Η Λε Πεν, μαζί με το κόμμα της – τον Εθνικό Συναγερμό – και άλλα 26 άτομα δικάζονται επειδή φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώσουν υπαλλήλους του κόμματος. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Γαλλία. Οι αγορές ηρέμησαν μετά την αρχική προκήρυξη των εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις ευρωεκλογές, αλλά οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, καθώς η Γαλλία θεωρείται πλέον μεγαλύτερος πιστωτικός κίνδυνος σε σχέση με την Πορτογαλία ή την Ισπανία.
Πριν τα Χριστούγεννα η στιγμή της αλήθειας
Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ο Μπαρνιέ, εφόσον δεν πετύχει κάποιο συμβιβασμό, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει το Σύνταγμα για να περάσει τον προϋπολογισμό του χωρίς ψηφοφορία.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα τον φέρει αντιμέτωπο με ψήφο δυσπιστίας, που θα μπορούσε να του στερήσει τη θέση που κατέχει. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί ευκαιρία για χτύπημα για τη Λε Πεν.
Την Παρασκευή, ο Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε σεβασμό στους κανόνες της ευρωζώνης. «Όταν μία από τις χώρες δεν τους σέβεται -είδαμε τι συνέβη με την Ελλάδα- όλα μπορούν να εκραγούν», δήλωσε την Παρασκευή σε εκδήλωση που διοργάνωσε το γαλλικό επιχειρηματικό λόμπι Medef στο Παρίσι.
Την περασμένη εβδομάδα ο Moody’s εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν οι γαλλικοί θεσμοί μπορούν να επιτύχουν αποτελέσματα πολιτικής και αναμένει ότι το βάρος του γαλλικού χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Παράλληλα, ο οικονομολόγος Andreaw Eisl, του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ, ανέφερε ότι αν και ο Μπαρνιέ και ο προϋπολογισμός του καθησύχασαν τις αγορές, οι τελευταίες « θα αντιδράσουν έντονα εάν μια διαφορετική κυβέρνηση θα προτείνει μια ισχυρή απόκλιση από την πορεία του Μπαρνιέ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το πολυετές πρόγραμμα δαπανών που υπέβαλε η κυβέρνηση Μπαρνιέ και να περιγράψει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Εάν η Γαλλία ακολουθήσει τις μεταρρυθμιστικές συστάσεις της Επιτροπής, θα της δοθεί παράταση επτά ετών, έναντι τεσσάρων που ισχύει, για τη μείωση του ελλείμματος.
Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα για το εάν η Μαρίν Λε Πεν έχει να κερδίσει κάτι από μια «δολοφονία» της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Από τη μία, η Γαλλίδα πολιτικός αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τους ψηφοφόρους της να αναλάβει δράση. Αν και η κατάρρευση της κυβέρνησης αποτελεί πολιτικό ρίσκο, ένας αυξανόμενος αριθμός Γάλλων, ιδίως οι ψηφοφόροι της Λεπέν, αλλάζουν γνώμη και επιθυμούν την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Elabe.
Η κοινή γνώμη στο σύνολό της είναι διχασμένη σχετικά με το αν πρέπει να φύγει ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με την έρευνα. Ακόμη και ο Μπαρνιέ είναι επιφυλακτικός.
Ερωτηθείς αν θα παραμείνει πρωθυπουργός τα Χριστούγεννα, είπε ότι «είναι λίγο νωρίς» για να πει κανείς κάτι τέτοιο.