Τρίτη, 10 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Politico: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει την ερχόμενη Τρίτη τη νέα Κομισιόν

REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Ααναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση της νέας Κομισιόν από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους με γνώση επί της απόφασης, αποκαλύπτει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα αποκαλύψει ακόμη σε ποιες θέσεις θα τοποθετηθούν οι υποψήφιοι επίτροποι στη Κομισιόν, κάτι που θα γίνει όμως την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμενόταν να συναντηθεί με τους επικεφαλής πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αύριο Τετάρτη πρωί (11.09.2024) για να συζητήσει την πρόοδο στη συγκρότηση της 26μελούς ομάδας των Ευρωπαίων επιτρόπων, η οποία θα αναλάβει να κατευθύνει το έργο του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ για την επόμενη 5ετία.

Στη συνέχεια αναμενόταν να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Η συνάντηση, όμως, αναβλήθηκε και η φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 9 π.μ.

Πού οφείλεται η αλλαγή σχεδίων

Η καθυστέρηση πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή της τελευταίας στιγμής της υποψήφιας της Σλοβενίας, γράφει το Politico. 

Το Politico αναφέρει ότι τη Δευτέρα (09.09.2024) η Σλοβενία πρότεινε την πρώην διπλωμάτη Μάρτα Κος, γεγονός που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της Φον ντερ Λάιεν για μια πιο ισορροπημένη Επιτροπή μεταξύ των δύο φύλων.

Αλλά η υποψηφιότητα πρέπει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας κάτι που αναμένεται να κάνει την Παρασκευή. 

Πρόκειται για ένα περίπλοκο παζλ, με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να δυσκολεύεται να σχηματίσει τη νέα Κομισιόν καθώς πρέπει να λάβει υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, την πολιτική ισορροπία και την ισορροπία των φύλων στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από όλες τις χώρες της ΕΕ να προτείνουν μία γυναίκα και έναν άνδρα Επίτροπο.

Η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα που το έκανε και η φον ντερ Λάιεν άσκησε πιέσεις σε ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως και στη Σλοβενία, να αντικαταστήσουν τους άνδρες υποψηφίους τους με γυναίκες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξασφαλίσει την ισότητα των φύλων στη νέα της ομάδα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, χθεσινό δημσοίευμα του Politico ανέφερε ότι ο Έλληνας υποψήφιος και πρώην περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας προορίζεται για Επίτροπος Μεταφορών στη νέα Κομισιόν.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις