Κόσμος

Politico: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θάβει έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην Ιταλία επιδιώκοντας την ψήφο της Μελόνι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φέρεται να επιδιώκει να καθυστερήσει τη δημοσίευση έκθεσης της ΕΕ που επικρίνει την Ιταλία για την υπονόμευση των ελευθεριών των ΜΜΕ καθώς επιδιώκει την υποστήριξη της Τζόρτζια Μελόνι για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Politico, η καθυστέρηση είναι ασυνήθιστη και ο κίνδυνος για τη φον ντερ Λάιεν είναι να φανεί πολιτικά υποκινούμενη ώστε να κερδίσει την υποστήριξη της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην υποψηφιότητά της για μία δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και μοναδική υποψήφια του ΕΛΚ για το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να πείσει τώρα τους κυβερνητικούς ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου της Τζόρτζια Μελόνι. 

Σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους που επικαλείται το Politico, η έρευνα της Επιτροπής αναδεικνύει την καταστολή των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η ακροδεξιά πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι το 2022.

Η ετήσια έκθεση που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ σέβονται το κράτος δικαίου αναμενόταν να εγκριθεί στις 3 Ιουλίου, αλλά θα καθυστερήσει μέχρι να διοριστεί ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Η καθυστέρηση είναι ασυνήθιστη και ο κίνδυνος για τη φον ντερ Λάιεν είναι να φανεί πολιτικά υποκινούμενη:

Αυτή τη στιγμή αναζητά την υποστήριξη ηγετών της ΕΕ, όπως η Μελόνι, για την προσπάθειά της να εξασφαλίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία στη διοίκηση του εκτελεστικού οργάνου του μπλοκ.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία δύο χρόνια, προειδοποίησαν οι ενώσεις του Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιταλίας RAI κατέβηκαν σε απεργία τον Μάιο για να διαμαρτυρηθούν για την προσπάθεια «να μετατραπεί η RAI σε φερέφωνο της κυβέρνησης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε ήδη πέρυσι την Ιταλία στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου για το πώς ο νόμος της περί δυσφήμισης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να κυνηγήσει δημοσιογράφους.

Τώρα, «υπάρχει εμφανώς μια προθυμία να μπει φρένο σε θέματα που σχετίζονται με την Ιταλία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Επιτροπής, ο οποίος, όπως και τρεις άλλοι αξιωματούχοι, επισήμανε τις προσπάθειες επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν ως λόγο για την καθυστέρηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου.

Ψαρεύοντας τη στήριξη της Μελόνι

Η Γερμανίδα κεντροδεξιά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήγαγε εκστρατεία ως επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις ευρωεκλογές 2024.

Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, θα πρέπει να πείσει τους κυβερνητικούς ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου της Μελόνι.

Μετά από αυτό, ακολουθεί η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κεντροδεξιών, φιλελεύθερων και κεντροδεξιών ομάδων, αλλά χρειάζεται και την υποστήριξη ορισμένων άλλων κομμάτων για να είναι σίγουρη για τη νίκη της.

Η Φον ντερ Λάιεν κράτησε ανοιχτή την πόρτα στο ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι και στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν συζητούσε πώς θα εξασφαλίσει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της – αποκάλεσε μάλιστα τη Μελόνι «υπέρ του κράτους δικαίου» σε μια σημαντική προεκλογική συζήτηση τον Μάιο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντιόνται σήμερα Δευτέρα (17.06.2024) για ένα ανεπίσημο δείπνο και ακολουθεί ένα επίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27-28 Ιουνίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σημειώσει την 18η Ιουλίου ως την ημέρα που οι νομοθέτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί σε ολομέλεια που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, αν χρειαστεί.

Στο επίκεντρο και η Σλοβακία και η Ελλάδα

Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου είναι μια ετήσια έκθεση που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις σέβονται τις κοινές αξίες της ΕΕ για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διατήρηση ελέγχων και ισορροπιών στην κυβέρνηση.

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Κατά τα προηγούμενα έτη, πυροδότησε καβγάδες μεταξύ της ΕΕ και χωρών μελών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και άλλες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις και την καταστολή της προστασίας των μειονοτήτων.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η φετινή καθυστέρηση μπορεί να μην συνδέεται μόνο με την Ιταλία αλλά και με άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκε κατασκοπευτικό λογισμικό για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν, ο οποίος έχει υποστηρίξει δυναμικά την επανεκλογή της και την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι «απολύτως πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Επιτροπής».

Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο προσπάθησε να περιορίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να παρεμποδίσει την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα μέτρα του Φίκο είχαν προκαλέσει στο παρελθόν επικρίσεις από την Επιτροπή, με τον επικεφαλής της δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς να στέλνει επιστολή τον περασμένο Δεκέμβριο ζητώντας από την κυβέρνηση να μην καταργήσει την εισαγγελία.

Στο εσωτερικό της Επιτροπής, η κίνηση για καθυστέρηση της έκθεσης έχει προκαλέσει απογοήτευση στο προσωπικό, το οποίο θεωρεί ότι διακυβεύει την ανεξαρτησία των αξιολογήσεων της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν και τον επερχόμενο πρόεδρο Τραμπ
Ο Μπάιντεν προτρέπει τους Αμερικανούς να αναστοχαστούν και να συνενωθούν ενώ ο Τραμπ στέλνει σύντομο γιορτινό χαιρετισμό και μια σειρά από πολιτικά εστιασμένες αναρτήσεις σε social media
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν και τον επερχόμενο πρόεδρο Τραμπ