Κόσμος

Politico: Μία ταπεινωτική χρεοκοπία ο λόγος που ο Πούτιν διαπραγματεύεται τώρα ειρήνη στην Ουκρανία

«Θέλει να αποφύγει μια ταπεινωτική χρεοκοπία» καταλήγει το άρθρο γνώμης του Politico

Καθώς ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σκέφτονται να συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες, αναδύεται εύλογα ένα ερώτημα: Τι είναι αυτό που κάνει τη Μόσχα – μετά από τρία χρόνια αιματοχυσίας – να δείχνει τώρα πρόθυμη να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Το Politico επιχειρεί να ερμηνεύσει γιατί άλλαξε στάση ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για το ενδεχόμενο ειρήνευσης και κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία και όπως φαίνεται ο λόγος είναι οικονομικός καθώς για το Κρεμλίνο η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη δημοσιονομικά.

Σημειώνεται ότι Κίεβο και Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για τα ορυκτά, σε μία εξέλιξη που οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και θα ανοίξει τον δρόμο για μία μακροπρόθεσμη δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας. Την Παρασκευή (28.02.25) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, όπου με διαδικασίες εξπρές θα πέσουν οι επίμαχες υπογραφές. 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο γνώμης του Politico που υπογράφει η Agathe Demarais από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (ECFR) το βασικό πρόβλημα που ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω από τη «στροφή» Πούτιν είναι ότι «η Μόσχα θα μπορούσε σύντομα να δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο».

Τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει δείξει στον κόσμο ότι δεν ενδιαφέρεται για την αιματοχυσία. Και αν ο στόχος του ήταν να εγκαθιδρύσει μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο, απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξή του. Ωστόσο, τώρα ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Όσοι μιλούν για τη δημοσιονομική κατάσταση της Μόσχας τις περισσότερες φορές σημειώνουν ότι η Ρωσία καταγράφει μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα και ότι το ρωσικό δημόσιο χρέος είναι χαμηλό (περίπου στο 20% του ΑΕΠ). Αυτή η ανάλυση ισχύει για τις περισσότερες οικονομίες, αλλά στην περίπτωση της Ρωσίας υπάρχει μια σημαντική παγίδα: Με τις δυτικές κυρώσεις να περιορίζουν τη δυνατότητα της Μόσχας να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές χρέους, το Κρεμλίνο έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών για τη χρηματοδότηση του μικρού – αλλά ωστόσο πραγματικού – δημοσιονομικού ελλείμματος» σημειώνεται στο άρθρο γνώμης.

Η ίδια σημειώνει ότι «με το εξωτερικό χρέος εκτός εξίσωσης, το αρχικό plan Β της Μόσχας ήταν να πείσει τις ρωσικές τράπεζες να αγοράσουν κρατικό χρέος. Η στρατηγική αυτή λειτούργησε αρκετά καλά το 2022 και το 2023, αλλά πέρυσι άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές.

Αντιμέτωπες με ανταγωνιστικές πιέσεις από το Κρεμλίνο να επεκτείνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε φθηνά δάνεια σε αμυντικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αγόραζαν τεράστιες ποσότητες κρατικών ομολόγων, οι εγχώριες τράπεζες έχουν γίνει τόσο ταμειακά ταλαιπωρημένες που είναι πλέον απρόθυμες να συσσωρεύσουν περισσότερο χρέος. Στα τέλη του περασμένου έτους, το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να ακυρώσει αρκετές δημοπρασίες για την έκδοση εγχώριου χρέους επειδή δεν υπήρχαν αγοραστές».

«Έτσι, με τον εγχώριο δανεισμό όλο και περισσότερο εκτός εξίσωσης, η Μόσχα στράφηκε στο plan C: την αξιοποίηση των αποθεματικών του ρωσικού Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας (NWF)» συμπληρώνει η οικονομολόγος.

Όπως, όμως, αναφέρει στην ανάλυσή της «στα χαρτιά, αυτό μοιάζει με μια λογική στρατηγική. Με σύνολο σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια) στις αρχές του 2022, το ρευστό αυτών των αποθεματικών φαινόταν αρχικά επαρκές για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που τροφοδοτείται από τον πόλεμο για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, ακόμη και οι μεγαλύτερες αποταμιεύσεις τελικά στερεύουν, και τρία χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης, τα αποθέματα αυτά έχουν ήδη συρρικνωθεί κατά περίπου 60%».

O κίνδυνος χρεοκοπίας που φοβίζει τον Πούτιν

«Για το Κρεμλίνο, λοιπόν, φαίνεται ότι το τρέχον έτος θα είναι δύσκολο στο δημοσιονομικό μέτωπο. Τον Ιανουάριο, το μηνιαίο έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας ήταν περίπου 45% υψηλότερο από τον στόχο για ολόκληρο το έτος 2025. Εάν οι δημοσιονομικές δαπάνες παραμείνουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, τα αποθέματα του NWF θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις τρεις μήνες. Και ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό – κάτι που είναι πιο πιθανό – το 2025 είναι πιθανότατα το τελευταίο έτος που η Μόσχα θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως το δημοσιονομικό της έλλειμμα αξιοποιώντας αυτές τις αποταμιεύσεις» συνεχίζει η αναλύτρια.

Το ερώτημα, επομένως, είναι τι θα συμβεί αν η Ρωσία ξεμείνει από χρήματα για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα;

Με τις εγχώριες τράπεζες να ασφυκτιούν από το χρέος, μια κρατική χρεοκοπία θα μπορούσε κάλλιστα να πυροδοτήσει μια ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική κρίση. Αν συνέβαινε αυτό, το Κρεμλίνο θα ήταν δύσκολο να στηρίξει τον τραπεζικό του τομέα. Με τα αποθεματικά του NWF να εξαντλούνται, δεν θα υπήρχε διαθέσιμος κουμπαράς χρημάτων για να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Ο χάρτινος πύργος που έχει γίνει η ρωσική οικονομία θα άρχιζε γρήγορα να κλονίζεται, γράφει το Politico

«Από δημοσιονομικής άποψης, η Ρωσία δεν έχει πλέον πολύ χρόνο. Το Κρεμλίνο δεν έχει κανένα plan D για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού του ελλείμματος, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο. Από αυτή την άποψη, η δημοσιονομική ανάσα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτό που πραγματικά αναζητά ο Πούτιν στις συνομιλίες του με τις ΗΠΑ, είτε μέσω της ελάφρυνσης των κυρώσεων (για παράδειγμα, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς των ΗΠΑ στην ικανότητα της Ρωσίας να τοποθετεί εξωτερικό χρέος) είτε μέσω μιας παύσης της σύγκρουσης (η οποία θα επέτρεπε στη Μόσχα να αναπληρώσει τα ταμεία της μέσω της μείωσης των αμυντικών δαπανών).

Ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν μπορεί τελικά να είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί φαίνεται να είναι εξαιρετικά απλός: Θέλει να αποφύγει μια ταπεινωτική χρεοκοπία» καταλήγει η ανάλυση στο Politico.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα