Site icon NewsIT

Politico: Παιχνίδια του Σαρλ Μισέλ για να «φάει» τη φον ντερ Λάιεν – Εμπλέκει και τον Μητσοτάκη

13.06.2024 | 23:15
Politico: Παιχνίδια του Σαρλ Μισέλ για να «φάει» τη φον ντερ Λάιεν – Εμπλέκει και τον Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, Τετάρτη 18 Απριλίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αποφασισμένος να μπλοκάρει την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν εμφανίζεται σύμφωνα με το Politico ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προωθεί την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ να αναλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη θέση της Φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό δεν είναι ένα σενάριο αλλά το δήλωσαν στο Politico πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ οι οποίοι, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, μιλούν για κανονική συνωμοσία αλλά και για ακόμα μια κίνηση απελπισίας του Μισέλ προκειμένου να μην επανεκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο Σαρλ Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν και το αδειάζει», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση αυτό είναι αποσταθεροποιητικό», πρόσθεσε ακόμα.

Παράλληλα όπως αναφέρει πάντα το Politico, ο Μισέλ προτείνει στους συνομιλητές του την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen για διάδοχό του, αντί για τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στη von der Leyen και του οποίου το όνομα κυκλοφορεί για την κορυφαία θέση.

«Για άλλη μια φορά, αυτά είναι ψευδείς ειδήσεις και ψέματα. Ο Πρόεδρος διαβουλεύτηκε με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά σχετικά με τη διαδικασία [των] κορυφαίων θέσεων. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον πρόεδρο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Michel.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του σκέλους εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Μισέλ σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτόν στο κεφάλι του», δήλωσε πάντως ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να πάρει μια δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικής διαμάχης μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν.

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την θέση της φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με ηγέτες της ΕΕ, όπως αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το έχει αποκλείσει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι επιζητεί αξίωμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Αριστοτέλεια Πελώνη, διευθύντρια διεθνών στρατηγικών επικοινωνιών του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί για οποιαδήποτε από τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες. Και μίλησε δυνατά και καθαρά. Υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Επιτροπής, όπως το έκανε από την αρχή».

Ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είναι Έλληνας, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρέντερικσεν εντελώς γελοίο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version