Παρασκευή, 2 Αυγ.
35oC Αθήνα

Politico: Το παρασκήνιο του «χωρισμού» Μελόνι και Φον ντερ Λάιεν

REUTERS/Yara Nardi/File Photo
REUTERS/Yara Nardi/File Photo

Οι σχέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται πως έχουν μπει σε ένα… ταραχώδες κεφάλαιο και ίσως επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.

Εκεί που η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχτιζε επί μήνες δεσμούς με τη Τζόρτζια Μελόνι δηλώνοντας πρόθυμη να συνεργαστεί με ευρωβουλευτές του δεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τώρα τα πράγματα άλλαξαν και οι σχέσεις των δύο πολιτικών καθίσταται προβληματικές. 

Τι εξόργισε τη Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι έγινε πυρ και μανία με τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στις χώρες της γηραιάς ηπείρου που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και εκφράζει έντονη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στην πατρίδα της και την ανεξαρτησία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της, RAI.

Η σχετική έκθεση καλεί την κυβέρνηση της Ρώμης να λάβει μέτρα για την ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ όπως της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RAI αλλά και για την προστασία των δημοσιογράφων.

Η Μελόνι έχει κινηθεί νομικά εναντίον δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση στην Ιταλία ενώ ο διορισμός δικών της ανθρώπων σε υψηλά πόστα στην κρατική τηλεόραση RAI οδήγησε στην έξοδο ορισμένους δημοσιογράφους.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Μελόνι απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι οι επικρίσεις της έκθεσης οδήγησαν σε «αδέξιες και προσχηματικές επιθέσεις» από δημοσιογράφους.

Δεκαπέντε ημέρες αφότου επικυρώθηκε η δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν από το Ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση της Μελόνι εξακολουθεί να είναι σε κόντρα με την Κομισιόν, ενισχύοντας τους φόβους για το μέλλον στις σχέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Κομισιόν.

Σχολιάζοντας την κίνηση της Μελόνι, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε έμειναν με το στόμα ανοιχτό μετά την δημόσια αποστασιοποίηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό που έκανε είναι ανόητο. Έκαψε τόσο πολιτικό κεφάλαιο μέσα σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι, το χρονικό διάστημα που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο για την ανανέωση της θητείας της, η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν προσπαθούσε να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Μελόνι, με την δημόσια εμφάνισή τους να επιθεωρούν το σημείο εισόδου μεταναστών στην Ιταλία, να συμμετέχουν σε συζήτηση στη Ρώμη, με τη Μελόνι να αναλύει το όραμά της για την πολιτική στρατηγική της Ρώμης στην αφρικανική ήπειρο όπως και σε περιστάσεις.

Ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός προτίμησε την αποχή όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες άναψαν το πράσινο φως στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για να παραμείνει στην ηγεσία της Κομισιόν.

Η Μελόνι απείχε θυμωμένη επειδή είχε αποκλειστεί από μια συμφωνία κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν, των Σοσιαλιστών του Όλαφ Σολτς και των Φιλελεύθερων Κεντρώων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το δεύτερο πλήγμα στη Μελόνι ήρθε όταν το κόμμα της, «Αδέλφια της Ιταλίας», καταψήφισαν την Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο, αν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την ηγέτιδα της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Η Μελόνι «είχε εμπνεύσει αξιοπιστία σε διπλωματικούς και χρηματοοικονομικούς κύκλους και με την Κομισιόν είχε επωφεληθεί από πολυάριθμες παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων, με το Ταμείο Ανάκαμψης και το μεταναστευτικό. Και τώρα τα τίναξε όλα στον αέρα», υποστηρίζει στο Politico ο λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, Λορέντσο Καστελάνι.

Οι επικριτές της Μελόνι έχουν περιγράψει την ένταση με τη φον ντερ Λάιεν ως ένδειξη της περιθωριοποίησης της Ιταλίας στην Ευρώπη.

Ο Ιταλός βουλευτής, Ρικάρντο Μάτζι, κεντρώος και σφοδρός επικριτής της Μελόνι, δήλωσε ότι η ίδια «παριστάνει το θύμα, μια αντίδραση κάποιου που προτίθεται να παίξει τον ρόλο του αδύναμου».

Παρ’ όλα αυτά, τονίζει το Politico, η Φον ντερ Λάιεν και η Μελόνι χρειάζονται η μία την άλλη. Η Κομισιόν φάνηκε μπερδεμένη από την αντίδραση της Ρώμης στην έκθεση για το κράτος δικαίου, κυρίως επειδή τα στοιχεία αυτά προετοιμάστηκαν σε συνεννόηση με την ιταλική κυβέρνηση.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το είδος του χαρτοφυλακίου που θα λάβει ο επόμενος Ιταλός επίτροπος στην Κομισιόν. Το βασικό όνομα που ακούγεται για αυτή τη θέση είναι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ραφαέλε Φίτο, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες.

Εάν η Μελόνι προτείνει μια πιο δεξιά προσωπικότητα, η Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να την «τιμωρήσει» δίνοντάς στον νέο επίτροπο το συμβολικό νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου, όπως εκτιμούν διπλωμάτες.

Αλλοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η σχέση Μελόνι – Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.

«Θα δούμε ποια Μελόνι θα αναδυθεί απ’ αυτό: η ακροδεξιά που πάντα φοβόμασταν ή η πραγματίστρια που γνωρίσαμε;» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις