Σάββατο, 20 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Πόντα: Το επόμενο έτος πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία

Πόντα: Το επόμενο έτος πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία

Ζήτημα επαναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της Ρουμανίας με τη Ρωσία έθεσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη η χώρα να στραφεί και σε άλλες αγορές.

“Πιστεύω ότι το επόμενο έτος πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε, να επανεξετάσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία (…). Μία πρωτίστως οικονομική και δευτερευόντως πολιτική σχέση με τη Ρωσία μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι για τη Ρουμανία”, δήλωσε ο κ.Πόντα, κατά την ομιλία του στη χθεσινή παρουσίαση- στην έδρα της ρουμανικής Κεντρικής Τράπεζας (BNR)- της έκθεσης, υπό τον τίτλο “Romania 2020 Report: New ambitions, rediscovered ambitions. Dialogues on national interest”, που συνέταξαν το ρουμανικό Ινστιτούτο Aspen και το γερμανικό Ταμείο Marshall.

Ο κ.Πόντα διευκρίνισε ότι επανεξέταση των σχέσεων με τη Μόσχα δε συνδέεται ούτε με την αντιπυραυλική ασπίδα (τη συμφωνία να φιλοξενήσει η χώρα στοιχεία ενός μελλοντικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ), ούτε και με την υποστήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η Ρουμανία μπορεί να είναι ένας φιλόδοξος παίκτης, χωρίς κανείς να αμφισβητεί σοβαρά την προσήλωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία”, είπε.

Ο κ.Πόντα τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της ανακατεύθυνσης του ρουμανικού οικονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Αφρικής και των χωρών του Κόλπου.

“Η Αφρική είναι μία άλλη ήπειρος, όπου η Ρουμανία διατηρεί μία εξαιρετική παρουσία, εδώ και πολλά χρόνια και οι δυνατότητες συνεργασίας είναι μεγάλες, χωρίς να τις αξιοποιούμε όλες (…). Πιστεύω ότι οι χώρες του Κόλπου αντιπροσωπεύουν μία ακόμη περιοχή, όπου η Ρουμανία θα πρέπει να κατευθυνθεί την ερχόμενη περίοδο”, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλγαρία και Ρουμανία βαρέθηκαν να περιμένουν τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν

Ρουμανία: Δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” υπουργοί στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε