Κόσμος

Πόντα: Το επόμενο έτος πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία

Ζήτημα επαναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της Ρουμανίας με τη Ρωσία έθεσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη η χώρα να στραφεί και σε άλλες αγορές.

“Πιστεύω ότι το επόμενο έτος πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε, να επανεξετάσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία (…). Μία πρωτίστως οικονομική και δευτερευόντως πολιτική σχέση με τη Ρωσία μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι για τη Ρουμανία”, δήλωσε ο κ.Πόντα, κατά την ομιλία του στη χθεσινή παρουσίαση- στην έδρα της ρουμανικής Κεντρικής Τράπεζας (BNR)- της έκθεσης, υπό τον τίτλο “Romania 2020 Report: New ambitions, rediscovered ambitions. Dialogues on national interest”, που συνέταξαν το ρουμανικό Ινστιτούτο Aspen και το γερμανικό Ταμείο Marshall.

Ο κ.Πόντα διευκρίνισε ότι επανεξέταση των σχέσεων με τη Μόσχα δε συνδέεται ούτε με την αντιπυραυλική ασπίδα (τη συμφωνία να φιλοξενήσει η χώρα στοιχεία ενός μελλοντικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ), ούτε και με την υποστήριξη της ενταξιακής προοπτικής της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η Ρουμανία μπορεί να είναι ένας φιλόδοξος παίκτης, χωρίς κανείς να αμφισβητεί σοβαρά την προσήλωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία”, είπε.

Ο κ.Πόντα τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της ανακατεύθυνσης του ρουμανικού οικονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Αφρικής και των χωρών του Κόλπου.

“Η Αφρική είναι μία άλλη ήπειρος, όπου η Ρουμανία διατηρεί μία εξαιρετική παρουσία, εδώ και πολλά χρόνια και οι δυνατότητες συνεργασίας είναι μεγάλες, χωρίς να τις αξιοποιούμε όλες (…). Πιστεύω ότι οι χώρες του Κόλπου αντιπροσωπεύουν μία ακόμη περιοχή, όπου η Ρουμανία θα πρέπει να κατευθυνθεί την ερχόμενη περίοδο”, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλγαρία και Ρουμανία βαρέθηκαν να περιμένουν τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν

Ρουμανία: Δεν υπάρχουν “καλοί” και “κακοί” υπουργοί στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 2
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1