Ο Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζει με ηχογραφημένα μηνύματά του να καλεί τους οπαδούς του να αντισταθούν και να ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει «τη γη των προγόνων» του, όμως ούτε οι δυνάμεις των ανταρτών ούτε η υπερσύγχρονη τεχνολογία του ΝΑΤΟ φαίνεται να συμβάλλουν στον εντοπισμό του.
Κάποιοι διοικητές των αντικαθεστωτικών θεωρούν πως ο Καντάφι μπορεί να βρίσκεται στην πόλη Μπανί Ουαλίντ, στην οποία παραμένουν στρατεύματα πιστά σε αυτόν, παρότι οι εκπρόσωποι των κατοίκων είχαν συμφωνήσει σε ειρηνική παράδοση. Αίσθηση πάντως προκάλεσε χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που προειδοποίησε τους ξένους συμμάχους να μην ξεκινήσουν «πολιτικά παιχνίδια» ο ένας εναντίον του άλλου προτού νικηθεί εντελώς ο Καντάφι.
Πάντως, τώρα, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντάρτες, έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες για τη γυναικεία σωματοφυλακή του Καντάφι, τη μονάδα Χαρίς αλ Χας όπως ήταν γνωστή, που τον περιστοίχιζε επί δύο δεκαετίες.
Οι λεγόμενες «Αμαζόνες» του λίβυου συνταγματάρχη προκάλεσαν επανειλημμένα τον θαυμασμό και την περιέργεια πολλών ξένων ηγετών οι οποίοι τις συναντούσαν δίπλα στον Καντάφι, κατά τις επισκέψεις τους.
Η 77η γυναικεία ταξιαρχία, από τις γραμμές της οποίας επιλέγονταν τα κορίτσια της σωματοφυλακής του συνταγματάρχη, διέμενε στο κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι στο Μπαμπ αλ Αζιζίγια. Το κτίριο της γυναικείας μονάδας έχει καταστραφεί στη διάρκεια των μαχών, ο δημοσιογράφος του «Guardian» όμως που μπήκε διέκρινε στα ερείπια γυναικεία εσώρουχα, μπότες μάχης δίπλα από τακούνια, καθώς και πακέτα μακαρόνια, ενώ στους τοίχους που παρέμεναν όρθιοι βρήκε κολλημένες αφίσες με άραβες ηγέτες αλλά και ποπ σταρ.
Σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο από τους κοιτώνες διέμενε η Φατίμα Μπαρούντ, επικεφαλής της ομάδας, ενώ οι γυναίκες της μονάδας που συνελήφθησαν μιλούν για ένα μικρό δωμάτιο με μπλε μοκέτα στην άκρη ενός διαδρόμου. «Εδώ με βίασαν», λέει η 19χρονη Νασρίν Γκεριγιάνι που κρατείται τώρα στις φυλακές. «Ερχονταν, μας έπαιρναν από το χέρι και μας οδηγούσαν στον διάδρομο. Ξέραμε τι πρόκειται να συμβεί». Δίπλα της στη φυλακή Τζαντίντα της Τρίπολης είναι άλλες δύο γυναίκες από την 77η. Μια 20χρονη που εξηγεί πως «είχαμε τρεις δουλειές: να υποστηρίζουμε τον στρατό των ανδρών, να φυλάμε φρουρά και εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε».
Μιλούν για το πώς ο Καντάφι επέλεγε την προσωπική του φρουρά. «Διάλεγε όσες ήταν ψηλές, όμορφες και είχαν μακριά μαλλιά», εξηγούν. «Για εκείνες δεν ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες που υπήρχαν για εμάς. Εκείνες ήταν στην ελίτ. Υπήρξαν περίπου 400 τα τελευταία 10 χρόνια. Ηταν το πιο σημαντικό κομμάτι στον κόσμο του Καντάφι και μάλλον έφυγαν μαζί του», εκτιμούν. «Βρείτε τη Σάλμα Μιλάντ, την Τζουντία Σουντάνι, τη Μαμπρούκα αλ Μασάτ. Ηταν οι γυναίκες στη ζωή του Καντάφι, υπεύθυνες για τη σωματοφυλακή. Ο κόσμος του περιστρεφόταν γύρω από αυτές».
Παρότι αρκετές γυναίκες της 77ης Ταξιαρχίας κακοποιούνταν από τους αξιωματικούς, τα κορίτσια της σωματοφυλακής παρέμειναν πιστά μέχρι την τελευταία στιγμή στον Καντάφι. «Ισως μας εμπιστευόταν περισσότερο ή ίσως απλώς του άρεσαν τα κορίτσια», καταλήγει η Νασρίν.