Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Πούτιν για Συρία: Ναι σε επέμβαση υπό όρους

Πούτιν για Συρία: Ναι σε επέμβαση υπό όρους

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει το ΟΚ για επέμβαση στη Συρία υπό τον όρο πως η Δαμασκός είναι ένοχη για χρήση χημικών.

Και φυσικά να υπάρξει σχετική έγκριση και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Κίνα είναι μόνιμα μέλη.

«Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του ρωσικό Πρώτο Κανάλι και το πρακτορείο Associated Press.

Για τις φήμες περί κακών σχέσεων με τον Ομπάμα: «Ποιος μπορεί να πει, εκτός από εμάς τους ίδιους, τι έχουμε στο κεφάλι και την ψυχή μας;»

«Θα μας πείσει μια βαθιά λεπτομερής έρευνα του ζητήματος και ειδικά η ύπαρξη αποδείξεων, οι οποίες θα είναι προφανείς και θα αποδεικνύουν σαφώς ποιος χρησιμοποίησε και τι είδους χημικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Κατόπιν αυτού είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πλέον αποφασιστικό και σοβαρό τρόπο», είπε λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των G20, όπου το συριακό αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα και ενώ υπάρχει ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις της Μόσχας με τις ΗΠΑ.

Η «αλλαγή στάσης» του Πούτιν που πλέον εμφανίζεται διαλλακτικός ακόμη και να συναινέσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έρχεται την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε το πρώτο «πράσινο φως» από την Επιτροπή της Γερουσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία σχετικά με το τι συνέβη και για το αν τα όποια χημικά όπλα ή ουσίες χρησιμοποιήθηκαν από τον συριακό στρατό και θεωρεί ότι θα πρέπει τουλάχιστον να αναμείνει τα αποτελέσματα των ερευνών, που διεξήγαγαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, στους οποίους μάλιστα οφείλουν να παραδώσουν τις αποδείξεις τους όποιοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τέτοιες αποδείξεις και αυτές να είναι «πειστικές».

Η Αλ Κάιντα και οι βαναυσότητες

Σχολιάζοντας ειδικά τις σκηνές βίντεο, που έχουν παρουσιαστεί, ο Πούτιν είπε ότι πρόκειται για «φρικτές εικόνες», όμως έθεσε το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος, καθώς οι σκηνές από μόνες τους δεν απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα. «Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από τους ίδιους τους ενόπλους, οι οποίοι, όπως καλά γνωρίζουμε και το αναγνωρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και πάντοτε ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη βαναυσότητα τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία απέστειλε στη Συρία «μεμονωμένα εξαρτήματα» των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά η εξαγωγή τους δεν ολοκληρώθηκε και «η Μόσχα θα αποφασίσει πώς θα δράσει περαιτέρω αναλόγως της κατάστασης».

“Δε θα ήταν και καταστροφή να μην έρθει ο Ομπάμα”

Εξαιτίας της έντασης που υπάρχει τελευταία στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ο Πούτιν έσπευσε να πει πως δε θα ήταν καταστροφή να αναβληθεί η επίσκεψη Ομπάμα στην Αγία Πετρούπολη (όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της G20) αλλά εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί στη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος. Κατι που θα γίνει, αφού ο Ομπάμα ήδη έχει αναχωρήσει από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ρώσος πρόεδρος παρατήρησε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του είναι καλός συνομιλητής και ότι οι συζητήσεις τους είχαν πάντοτε «πολύ εποικοδομητικό χαρακτήρα, ήταν πολύ επικεντρωμένες και αρκετά ειλικρινείς. Πρόσθεσε πως κατά συνέπεια θεωρεί ανύπαρκτες τις όποιες κινήσεις ή στάσεις του σώματος για τις οποίες διαβάζει και υποτίθεται ότι εκφράζουν «πλήξη από τη μία ή την άλλη πλευρά» ενώ, με αφορμή σχετικές περιγραφές που διαβάζει, αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να πει, εκτός από εμάς τους ίδιους, τι έχουμε στο κεφάλι και την ψυχή μας;».

Δε θα έλεγε όχι σε επέμβαση στη Συρία, αλλά υπό τον όρο να αποδειχθεί η χρήση χημικών και να αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας – “Αλλιώς, είναι απλά επιθετική ενέργεια”

Ο Ρώσος ηγέτης παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι, παρά τις διαφωνίες που προκύπτουν, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και ΗΠΑ αναπτύσσονται επιτυχώς, αλλά και ότι κατά καιρούς η ρωσική ηγεσία αισθάνεται πως «το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδιαφέρεται για την αστάθεια στη Ρωσία», γεγονός που επανειλημμένως τίθεται στους Αμερικανούς συνομιλητές του, χωρίς όμως να αναπτύσσεται οποιαδήποτε «υστερία» από ρωσικής πλευράς, όπως συμβαίνει -κατά τον ίδιο- με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ακολουθούν «μια πρακτική λανθασμένη και επικίνδυνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαθήματα πολέμου πάνω από τη Συρία: Ο Ομπάμα πήρε την πρώτη νίκη ενόψει Κογκρέσου – ΗΠΑ: Η Ρωσία θα βοηθήσει τον Άσαντ!

“Ασκήσεις πολέμου” στην Αραβική θάλασσα από τις ΗΠΑ – Φωτό

Συρία: Ισραήλ για εκτόξευση πυραύλων: Εμείς είμασταν, κάναμε άσκηση

Συναγερμός στην Ανατολική Μεσόγειο: Η Ρωσία κάνει λόγο για εκτόξευση δυο βαλλιστικών πυραύλων!

“Η Συρία θα είναι η αρχή του ολοκαυτώματος”

Κλοπή! Έφτασαν τη βενζίνη στα ύψη λόγω… Συρίας

Πάνω από 2 εκατομύρια οι πρόσφυγες από την Συρία

Έπεισε τον ΜακΚέιν ο Ομπάμα, ανοιχτός σε αλλαγές στο σχέδιο για τη Συρία

Χάκερ «χτύπησαν» τους Αμερικανούς πεζοναύτες: Ο Ομπάμα θέλει να σώσει την Αλ Κάιντα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε