Κυριακή, 28 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Προγραμματικές Μέρκελ: Η Ελλάδα πάει καλά, αλλά χρειάζονται κι άλλα

Προγραμματικές Μέρκελ: Η Ελλάδα πάει καλά,  αλλά χρειάζονται κι άλλα

Αφού ορκίστηκε και προέδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε στη γερμανική Βουλή για τις… προγραμματικές δηλώσεις. Από τις οποίες φυσικά δεν έλειψε και η αναφορά στην Ελλάδα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε για «μια σειρά βημάτων προόδου» στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εκτίμησε πως οι χώρες σε κρίση βρίσκονται στο σωστό δρόμο αλλά «χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες». Γενικώς και ειδικώς…

Η Μέρκελ μίλησε για θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και συνεχάρη την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες, δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους. Αναφέρθηκε επίσης σε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες, έπειτα από καιρό, πετυχαίνουν πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η Ευρώπη δεν θα γίνει πιο ισχυρή, εάν η Γερμανία χάσει θέσεις εργασίας» – Άνγκελα Μέρκελ

«Η Κομισιόν για πρώτη φορά στη φθινοπωρινή της πρόγνωση βλέπει σημαντικές ενδείξεις μιας προσεχτικής έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης και πιστεύω ότι, με όλα τα προβλήματα τα οποία ακόμη έχουμε, αυτές είναι καλές ειδήσεις. Και η εξωτερική οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης ως συνόλου έχει βελτιωθεί – βλέπουμε σε ορισμένες χώρες γα πρώτη φορά εδώ και καιρό πρωτογενή πλεονάσματα» δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενη στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν κυρίως από την κρίση, η καγκελάριος έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση της κατάστασης, σημειώνοντας: «Η Ιρλανδία και η Ισπανία οι δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους και μπορούν να βγουν από τα προγράμματα βοήθειας. Αυτό δείχνει ότι σε αυτές τις χώρες έγιναν πολλά και δεν μπορώ παρά να τις συγχαρώ.

«Καρφί» για την Ουκρανία: «μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ να πρέπει να κάνει μια θεμελιώδη επιλογή για την μία ή την άλλη πλευρά»

Βλέπουμε και στην Πορτογαλία θετικές εξελίξεις και επίσης στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, την Ελλάδα και την Κύπρο, μια ολόκληρη σειρά βημάτων προόδου». Επισήμανε πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, αλλά τόνισε ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης αποτελεί τον σωστό δρόμο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό η κρίση να ξεπεραστεί μόνιμα.

Και ενόψει της Συνόδου Κορυφής δεν είχε παρά να… δηλώνει την πίστη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική», «Ο συνδυασμός αλληλεγγύης και ιδίας ευθύνης έχει αποδειχθεί ορθός», είπε και δεσμεύθηκε η κυβέρνησή της να λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.

Μηνύματα προς όλους

«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Θέλουμε να εργαστούμε ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες τις οποίες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή. Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε τώρα για πολλοστή φορά, ενώ θα σημειώσουμε αργή πρόοδο», δήλωσε η καγκελάριος και αναφέρθηκε στους όρους για την παροχή βοήθειας: «Πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι’ αυτόν τον λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις.

Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Ο συνδυασμός αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης είναι ο σωστός δρόμος για να τελειώσει μόνιμα

«Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία γα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους», υπογράμμισε.

«Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να ρυθμίσει εκ νέου ορισμένες αρμοδιότητες», συνέχισε η Μέρκελ και ανέδειξε την ανταγωνιστικότητα ως βασική παράμετρο για την θέση της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον. Συνεχάρη μάλιστα την Ιρλανδία για την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση, η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν πριν από 20 χρόνια και χαρακτήρισε απαραίτητη μια συνετή ρύθμιση των αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανική μπότα στο σχέδιο για λουκέτα σε προβληματικές τράπεζες

Συγχαρητήρια Πούτιν σε Μέρκελ για την επανεκλογή της

Άνγκελα Μέρκελ: Τότε και τώρα! Τρεις ορκωμοσίες σα να μην πέρασε μια μέρα (ΦΩΤΟ)

Με διαρροές η επανεκλογή της Μέρκελ στην καγκελαρία (ΦΩΤΟ)

Θύμα τροχαίου η Άνγκελα Μέρκελ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ποιά είναι η γυναίκα που ονευρεύεται να γίνει… Μέρκελ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας – Αμετακίνητος ο Σόιμπλε, μπαίνει στην κυβέρνηση και ο Άσμουσεν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε