Από χώρα πρότυπο, η Ιαπωνία έχει γίνει –μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα- παράδειγμα προς αποφυγή. Αποκορύφωμα η παραδοχή, ένα μήνα και μια μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή της 11ης Μαρτίου, πως το δυστύχημα της Φουκουσίμα είναι τόσο σοβαρό όσο και εκείνο του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, πάντως, τα δυο δυστυχήματα δεν είναι συγκρίσιμα αφού το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ το 1986 ήταν πολύ υψηλότερο.
Η αδράνεια της TEPCo αλλά και της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της καταστροφής των πυρηνικών σταθμών της Φουκουσίμα (Νταϊτσί και Νταϊνί) έχει προκαλέσει αρνητική εντύπωση σε όλη τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο στον ιαπωνικό λαό.
Ακόμη χειρότερη εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ναότο Καν, λίγες ώρες μετά την αναβάθμιση του δυστυχήματος της Φουκουσίμα στην επτάμετρη κλίμακα. «Η κατάσταση σταθεροποιείται βήμα-βήμα και η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται», είπε, αφήνοντας για ακόμη μια φορά τη διεθνή κοινότητα με το… στόμα ανοιχτό.
Και όχι μόνο αυτό. Υποσχέθηκε να μοιραστεί την εμπειρία της Ιαπωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα δυστυχήματα. «Προκαλέσαμε μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και πρέπει να εξηγήσουμε λεπτομερώς την εμπειρία μας», παραδέχθηκε.
Ζήτησε –για πολλοστή φορά- συγγνώμη από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά, αφού τα προϊόντα τους δε μπορούν πια να διατεθούν στο εμπόριο.
«Έχω μια πρόταση: να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθειά μας στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την καταστροφή. Πιστεύω ότι η κατανάλωση προϊόντων από τις περιοχές που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε. Ας καταναλώσουμε αυτά τα προϊόντα και ας υποστηρίξουμε την περιοχή με ενθουσιασμό», το μήνυμα που έστειλε στον ιαπωνικό λαό. Το θέμα είναι ποιος μπορεί πια να τον πιστέψει.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έκανε έναν παραλληλισμό με την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει το ίδιο πνεύμα για την ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε.
Επαναπατρίζουν 2.000 πολίτες τους οι Φιλιππίνες
Η κυβέρνηση των Φιλιππινών έδωσε εντολή για τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό περίπου 2.000 Φιλιππινέζων πολιτών που διαμένουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μετά την αναβάθμιση από τις ιαπωνικές αρχές στην τελευταία βαθμίδα, στο επίπεδο 7, της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στο σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Η εντολή αυτή έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους Φιλιππινέζους που έχουν παντρευτεί Ιάπωνα πολίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ