Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πρόταση της Κροατίας για την ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ

Πρόταση της Κροατίας για την ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, θα επισκεφθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Μαρτίου, το Σαράγεβο για να συζητήσει με την ηγεσία της χώρας την πρωτοβουλία της Κροατίας για νέα προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

“Θα είναι μια ευκαιρία για διμερή ανταλλαγή απόψεων και θα συζητηθεί η κατάσταση στη Βοσνία και η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ” δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας, Νεμπόισα Ρέγκογιε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της κ. Πούσιτς με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια θα βρεθεί η κροατική πρόταση για τη νέα σχέση της ΕΕ έναντι της Βοσνίας, αν και το Σαράγεβο δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημη θέση. “Το θέμα αυτό τώρα εξετάζεται” είπε ο κ. Ρεγκόγιε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας θα γίνει δεκτή από τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και θα έχει επίσης συνομιλίες με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας θα λάβει μέρος σε διάσκεψη, με θέμα τη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών σε πολεμικές συγκρούσεις που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας και η πρεσβεία της Βρετανίας στο Σαράγεβο.

Στις εργασίες της διάσκεψης, όπως ανακοινώθηκε, θα συμμετάσχει και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών της Κροατίας και της Βρετανίας έως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται στο Σαράγεβο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ και της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι. Από το υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τονίστηκε ότι πρόκειται για ξεχωριστές επισκέψεις.

“Αν και οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν το ίδιο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να θεωρηθούν κοινή εμφάνιση των τεσσάρων υπουργών” είπε ο κ. Ρεγκόγιε.

Ωστόσο, τα ΜΜΕ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εικάζουν ότι οι υπουργοί τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ μεταβαίνουν στη Βοσνία σχεδόν ταυτόχρονα για να στηρίξουν τις προσπάθειες του Σαράγεβο να προσεγγίσει την ΕΕ και να αποστείλουν μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης της ακεραιότητας της χώρας και να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναμενόμενη χαρακτήρισαν Κροάτες πολιτικοί τη νίκη του SNS στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Αυξήθηκαν οι άνεργοι στην Κροατία τον Φεβρουάριο

ΔΝΤ: Θα συνεχίσει η ύφεση της κροατικής οικονομίας

Επιστροφή της κροατικής οικονομίας σε ισχνή ανάπτυξη το 2014 προβλέπει η Κομισιόν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε