Πέμπτη, 4 Ιουλ.
24oC Αθήνα

Πρόθυμος να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές ο Σνόουντεν – Τι γράφει η επιστολή του στη Μέρκελ

Πρόθυμος να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές ο Σνόουντεν – Τι γράφει η επιστολή του στη Μέρκελ

Έτοιμος να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές για το σκάνδαλο των υποκλοπών δήλωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, μέσω της επιστολής του που έστειλε στην κυβέρνηση και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι. 

Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στην επιστολή που παρέδωσε στον βουλευτή των Γερμανών Πράσινων, Χανς – Κρίστιαν Στρέμπελε, στη Μόσχα, κάνει λόγο για «συστημικές παραβιάσεις του νόμου εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης», οι οποίες του δημιούργησαν την ηθική υποχρέωση να ενεργήσει.

Ο Σνόουντεν δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει με τις γερμανικές αρχές, όταν η κατάσταση διευθετηθεί και ευχαριστεί την Γερμανία για την προσπάθειά της να στηρίξει τους διεθνείς νόμους «οι οποίοι μας προστατεύουν όλους».

Η επιστολή έχει αποδέκτες την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Μπάρτλε, και την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία

«Ως αποτέλεσμα της διατύπωσης της ανησυχίας μου, αντιμετώπισα σφοδρή και διαρκή εκστρατεία δίωξης, η οποία με ανάγκασε να εγκαταλείψω την οικογένεια και το σπίτι μου. Ζω στην εξορία, σε καθεστώς προσωρινού ασύλου από την Ρωσική Ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο», αναφέρει και δηλώνει ενθαρρυμένος από την ανταπόκριση που βρήκε η πολιτική του έκφραση, τόσο στις ΗΠΑ όσο και πέρα από αυτές.

«Πολίτες αλλά και αξιωματούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο —συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ— έκριναν την αποκάλυψη ενός κρυφού συστήματος επεμβατικών παρακολουθήσεων ως κοινωνική υπηρεσία. Αυτές οι αποκαλύψεις για την κατασκοπεία είχαν ως αποτέλεσμα να προταθούν πολλοί νέοι νόμοι και πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκαλυμμένες μέχρι τώρα καταχρήσεις της δημόσιας εμπιστοσύνης. Τα οφέλη για την κοινωνία από αυτή την αυξανόμενη γνώση καθίστανται όλο και πιο ξεκάθαρα και, ταυτόχρονα, υποτιθέμενοι κίνδυνοι φαίνεται ότι έχουν μετριαστεί», αναφέρει.

Στη συνέχεια τονίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους διαφωνούντες ως αποστάτες και επιδιώκει να ποινικοποιήσει τον πολιτικό λόγο με κατηγορίες για εγκλήματα που δεν επιδέχονται υπεράσπιση. «Το να λέει κανείς την αλήθεια όμως δεν είναι έγκλημα», επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης της NSA και συνεχίζει: «Είμαι πεπεισμένος ότι με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εγκαταλείψει αυτή την βλαπτική συμπεριφορά. Ελπίζω ότι, όταν οι δυσκολίες αυτής της ανθρωπιστικής κατάστασης έχουν διευθετηθεί, θα είμαι σε θέση να συνεργαστώ για την υπεύθυνη διερεύνηση των γεγονότων σε ό,τι αφορά αναφορές στον Τύπο, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με την αλήθεια και την αυθεντικότητα εγγράφων, όπως αρμόζει και σύμφωνα με τον νόμο».

Η Μέρκελ δεν γνώριζε για τη συνάντηση Σνόουντεν – Στρέμπελε

Η συνάντηση του Έντουαρντ Σνόουντεν με τον Χανς – Κρίστιαν Στρέμπελε, έγινε υπό άκρα μυστικότητα και η κυβέρνηση
της Γερμανίας δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με το ταξίδι του βουλευτή των Πρασίνων στη Μόσχα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ακόμη, η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να δώσει στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο, εξηγώντας ότι δεν της έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε επιτυχία του Στρέμπελε και των Πρασίνων και ενδέχεται να φέρει σε αμηχανία την Μέρκελ, η οποία έχει αποφύγει να εκφράσει με οποιονδήποτε τρόπο υποστήριξη προς τον Σνόουντεν, εξαιτίας του φόβου να υπάρξουν επιπλοκές στις λεπτές σχέσεις των γερμανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιστολή Σνόουντεν στη Μέρκελ: «Ξέρω πολλά, θέλω να καταθέσω»

Με… εντολή Ομπάμα βγαίνουν οι κοριοί της NSA από Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ!

Ο Σνόουντεν βρήκε δουλειά σε ρωσικό ιστότοπο

Πάνε… γυρεύοντας οι Αμερικάνοι! Έξαλλη η Μέρκελ με την κριτική τους για τη γερμανική οικονομία

Γερμανοί σε αμερικανούς: Ποιός σας είπε ότι σας παρακολουθούσαμε;

Υποκλοπές: Νεα αποκάλυψη του Spiegel – Γιατί η Μέρκελ προσποιήθηκε την οργισμένη – Κεδίκογλου σε Πάγκαλο: Η ΕΥΠ δεν πρέπει να υπονομεύεται

Γερουσία: Η NSA δεν πρέπει να κατασκοπεύει πρωθυπουργούς συμμαχικών χωρών

Η NSA υπερασπίζεται τον Ομπάμα: Δεν ήξερε πως παρακολουθούσαμε τη Μέρκελ

Από το 2010 ήξερε ο Ομπάμα ότι παρακολουθούσαν τη Μέρκελ!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε