Πάνω από 40.000 στελέχη του στρατού και πολίτες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, επικουρούμενοι από έναν εντυπωσιακό μηχανισμό πληροφόρησης, για να φρουρούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τους αθλητές και τα εκατομμύρια των επισκεπτών που θα εισρεύσουν στο Λονδίνο.
Το μεγαλύτερο τμήμα του μηχανισμού των 40.000 στελεχών αποτελούν οι 13.500 στρατιώτες από τα τρία όπλα–αριθμός μεγαλύτερος από τους 9.500 οπλίτες του εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν–ενώ σε 12.500 στελέχη θα ανέρχεται ο αριθμός των αστυνομικών που θα περιπολούν σε καθημερινή βάση. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι 16.000 ιδιωτικοί φρουροί, που θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει βιώσει η χώρα.
Από την πλευρά της, η υπηρεσία αντικατασκοπίας ΜΙ5 θα διαθέσει 3.800 στελέχη της, καθώς έχουν ακυρωθεί όλες οι καλοκαιρινές άδειες. Εκτός της ετοιμότητας στους αγώνες, οι Βρετανοί μυστικοί πράκτορες έχουν επιφορτιστεί με την εξέταση των προσωπικών φακέλων των σχεδόν 500.000 αθλητών, προπονητών, μελών αποστολών και ανδρών ασφαλείας, δημοσιογράφων και άλλων αιτούντων τουριστικής βίζας από τις περίπου 200 χώρες που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.
Ο εντυπωσιακός αυτός μηχανισμός, που θα στοιχίσει 662 εκατ. ευρώ (553 εκατ. λίρες) έχει σχεδιασθεί για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ ριπίδι υποθέσεων, από την δράση ενός ‘μοναχικού λύκου’ έως μίας εκτεταμένης ηλεκτρονικής επίθεσης, με ενδιάμεσα ενδεχόμενα την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, ταραχών, μίας βλάβης στο δίκτυο μετακινήσεων, ακόμη και την ακραία περίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πολύ πριν την έναρξη των Αγώνων στις 27 του μηνός, η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας παρακολουθήθηκε στενά. Πάντως το μόνο συμβάν που καταγράφηκε ήταν μία διαδήλωση στην διάρκεια της διέλευσής της από τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Βρετανός υπουργός Αμύνης Φίλιπ Χάμοντ διαβεβαίωσε πρόσφατα πως μία εκτεταμένη στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας κατά πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης, που οργανώθηκε τον Μάιο και περιελάμβανε τη συμμετοχή του ελικοπτεροφόρου HMS Ocean και μαχητικών αεροσκαφών, «πέτυχε τους στόχους της».
Ο υπουργός θα αποφασίσει επίσης για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος στην πρωτεύουσα, προκειμένου το Λονδίνο να θωρακιστεί απέναντι σε επιθέσεις κατά τα πρότυπα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αν την εγκρίνει θα το κάνει σε πείσμα πολλών κατοίκων της βρετανικής μητρόπολης που δεν θέλουν να δουν συστοιχίες πυραύλων στις στέγες τους, όπως στην διάρκεια των γυμνασίων του Μαΐου, όταν αντιαεροπορικές συστοιχίες είχαν τοποθετηθεί κοντά στο Πάρκο Γκρίνουϊτς, όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιππασίας, και σε συγκροτήματα κατοικιών κοντά στο Ολυμπιακό Πάρκο