Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Reuters για Σύνοδο Κορυφής: Οι 27 κλείνουν στη Λευκορωσία τον εναέριο χώρο της Ευρώπης

Reuters για Σύνοδο Κορυφής: Οι 27 κλείνουν στη Λευκορωσία τον εναέριο χώρο της Ευρώπης
Φωτογραφία Reuters

Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου οι αρχές της Λευκορωσίας να συλλάβουν τον δημοσιογράφο – ακτιβιστή, Ρομάν Προτασέβιτς, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. 

Σύσσωμη η Ευρώπη έχει καταδικάσει το περιστατικό, και τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν στείλει ξεκάθαρα μηνύματα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Όπως μετέδωσε, οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Μητσοτάκης: Νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για το περιστατικό πως “είναι μία πράξη που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λιθουανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ξεκάθαρη δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ συμφώνησαν ότι για την πρωτοφανή και καταδικαστέα αυτή ενέργεια πρέπει να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εξεταστεί αν τα πρόσωπα που δεν συνέχισαν για το Βίλνιους εμπλέκονται στην υπόθεση.

Φον ντερ Λάιεν: Ισχυρή απάντηση στην αεροπειρατεία

Την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι σήμερα η Σύνοδος θα εστιάσει στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και ακόμα περισσότερο στο θέμα της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Click4more: Ryanair: Έρευνες της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση του Προτάσεβιτς (video)

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε.

Σημείωσε, τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις