«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση σοκ αλλά και πανικού από τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία», περιγράφει το Reuters με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.
Όπως επισημαίνει το Reuters οι Ευρωπαίοι «τρέχουν και δεν φτάνουν» από τις πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία και πλέον «δεν είναι και τόσο σίγουροι για την στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ» αλλά και για τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την αναλύση του Reuters «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έμειναν σοκαρισμένοι και μετέωροι από τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή άμυνα τις τελευταίες ημέρες.
Σε μια μεγάλη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο το Σαββατοκύριακο, υπήρχε μια αίσθηση αποτροπιασμού και δυσπιστίας – και μια οσμή πανικού – μεταξύ των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, ακόμη και όταν κάποιοι προσπάθησαν να δείξουν γενναίο πρόσωπο σε μια ιλιγγιώδη σειρά δηλώσεων και διπλωματίας λίγων ημερών.
Κύριος μεταξύ των φόβων τους: ότι δεν μπορούν πλέον να είναι σίγουροι για τη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που υπονομεύει το Κίεβο και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανησυχία αυτή υποδαυλίστηκε από την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance στο συνέδριο, η οποία ανέφερε την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα μόνο παρεμπιπτόντως και επικεντρώθηκε στο να κατηγορήσει την Ευρώπη ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου και ότι αποτυγχάνει να διαχειριστεί τη μετανάστευση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους άμυνα, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και την παραγωγή όπλων.
Αλλά μετά από χρόνια τέτοιων δηλώσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ το 2017-21 και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς θα οργανώσουν μια τέτοια προσπάθεια ή πώς θα την πληρώσουν.
Βρίσκονται επίσης υπό την πίεση των ΗΠΑ να καταλήξουν σε σχέδια για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, τα οποία μια ομάδα ηγετών θα συζητήσει σε μια εσπευσμένα οργανωμένη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι τη Δευτέρα».
«Οι φόβοι ενισχύθηκαν μετά τον παραγκωνισμό από τις διαπραγματεύσεις»
Σύμφωνα πάντα με την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Reuters για τις τρέχουσες εξελίξεις «οι φόβοι των Ευρωπαίων ότι θα παραγκωνιστούν ενισχύθηκαν από τον απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία, τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Keith Kellogg, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών – αν και οι απόψεις τους θα ληφθούν υπόψη.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, προέκυψε ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι θα συμβιβαστούν μόνο με μια «ανθεκτική» ειρηνευτική συμφωνία και ότι η Ουκρανία θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όμως, κατά τη συνάντησή τους στο Μόναχο, μια πόλη συνώνυμη με το σύμφωνο του 1938 που επέτρεψε στη ναζιστική Γερμανία να προσαρτήσει την περιοχή Sudetenland της Τσεχοσλοβακίας, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάσκεψη για την ασφάλεια δήλωσαν ανοιχτά ότι φοβούνται ότι ο κατευνασμός ήταν και πάλι στην ημερήσια διάταξη»
«Παραπαίουν οι Ευρωπαίοι»
« Οι Ευρωπαίοι αναστατώνονται από μια χιονοθύελλα κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στη διατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας εδώ και 75 χρόνια.
Την Τετάρτη, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε στην έδρα του ΝΑΤΟ ότι μια ειρηνευτική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ότι είναι μη ρεαλιστικό να επιστρέψει η Ουκρανία στα σύνορά της πριν από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Ο Χέγκσεθ δήλωσε επίσης ότι οι «σκληρές στρατηγικές πραγματικότητες» εμπόδιζαν τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης».
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον Πούτιν, έδωσε μια αισιόδοξη αξιολόγηση της συνομιλίας και δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν αμέσως.
Η ενέργεια του Τραμπ ανέτρεψε την επί χρόνια δυτική πολιτική, που ακολουθούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, η οποία προσπαθούσε να απομονώσει τον Πούτιν και επέμενε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν μόνο όταν η Ουκρανία θα βρισκόταν σε ισχυρότερη θέση στο πεδίο της μάχης.
Πολλά από αυτά τα βήματα είχαν προαναγγελθεί από τον Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές και είχαν έντονο απόηχο από την πρώτη του θητεία, όταν επέκρινε συχνά το ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.
Αλλά έχουν αφήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να παίζουν μανιωδώς το παιχνίδι της αναπλήρωσης.
Έχοντας περάσει μήνες συζητώντας πιθανές ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ωθήθηκαν να δράσουν από την αμερικανική διπλωματική απαίτηση να περιγράψουν λεπτομερώς τι θα μπορούσαν να παράσχουν».
«Οι ΗΠΑ θέλουν να σπάσουν την τάξη που δημιούργησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο «δυο Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Κυριακή (16/02/2025) την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία – αρκετούς μήνες αφότου ο Τραμπ όρισε τον δικό του.
Παρόλα αυτά, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν αμηχανία καθώς προσπαθούσαν να διακρίνουν αν η κυβέρνηση Τραμπ είχε ένα λεπτομερές σχέδιο για την Ουκρανία και ποιοι ήταν οι βασικοί παίκτες.
Ορισμένοι αντλούσαν ελπίδα από τις παρασκηνιακές συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίες, όπως είπαν, ήταν πιο νηφάλιες και εποικοδομητικές από τις ωμές δημόσιες παρατηρήσεις του Vance, του Hegseth και άλλων.
Άλλοι όμως δήλωσαν ότι φοβούνται για τη διατλαντική συμμαχία στο σύνολό της, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ακολουθούσε απλώς διαφορετικές πολιτικές από την Ευρώπη, αλλά ήταν ενεργά αντίθετη με το ευρωπαϊκό πολιτικό ρεύμα.
Την Παρασκευή, ο Βανς συναντήθηκε με ηγέτες της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία αποφεύγεται από τα κυρίαρχα κόμματα, ενόψει των εθνικών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου.
«Είναι πλέον σαφές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σπάσουν την τάξη που δημιούργησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό περιλαμβάνει την καταστροφή της ΕΕ. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό και να αλλάξουμε εντελώς τη στάση μας», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.