Μερικές ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από μια άνοδο πολλών ευρωσκεπτικιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων, ο Ρομπάι σημείωσε ότι είναι “απαραίτητο η ΕΕ να είναι και προστατευτική”.
“Είναι επιτακτικής σημασίας η ΕΕ να μην θεωρείται μόνον ως επωφελής για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους υπαλλήλους, όχι μόνον γι’ αυτούς που ‘κινούνται’, αλλά και γι’ αυτούς που ‘μένουν’, όχι μόνον γι’ αυτούς που έχουν διπλώματα και γλωσσικές ικανότητες, αλλά για όλους τους πολίτες”, σημείωσε ο Ρομπάι στην ομιλία του, η οποία είχε κοινοποιηθεί εκ των προτέρων από τις υπηρεσίες Τύπου του προέδρου της ΕΕ.
Παρουσία των πρωθυπουργών της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, του Μολδαβού Γιούριε Λεάνκα και του Γεωργιανού Ηρακλή Γκαριμπασβίλι, που παρευρέθηκαν στην τελετή, ο Ρομπάι χαρακτήρισε επίσης “απαράδεκτη” την αποσταθεροποίηση της περιοχής στην οποία επιδίδεται η Ρωσία “πόσο περισσότερο που, κατά βάθος, αυτή η μεγάλη χώρα ανήκει πλήρως στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, στην ευρωπαϊκή κουλτούρα”.
Ο Ρομπάι είναι ο 56ος που τιμάται με το Βραβείο Καρλομάγνος, το οποίο απονέμεται από το 1950 από την πόλη Άαχεν σε προσωπικότητες που έχουν εργαστεί ή εργάζονται για την ευρωπαϊκή ενότητα.
Με το βραβείο αυτό τιμήθηκε πέρυσι η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Μεταξύ των τιμηθέντων με την διάκριση αυτή βρίσκονται επίσης ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ το 1988 ή ακόμη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το 2006, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 2000 και το ευρώ το 2002.
Ο Ρομπάι επελέγη να τιμηθεί με το βραβείο αυτό για την ικανότητά του ως “μεσολαβητής και ως δημιουργός συναίνεσης”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Διαβάστε
Ρομπάι: Απαράδεκτα τα σχόλια της Νούλαντ